MedWatch

Nordiske hospitalskæder på opkøbstogt i Danmark

En opkøbsbølge ruller netop nu ind over markedet for privathospitaler i Danmark.

Foto: Nanna Vestgård Sørensen / PR foto

De danske privathospitaler, der samlet set omsætter for over 2 mia. kr., kommer på færre og færre hænder. Og det er i høj grad store kæder fra vores nordiske nabolande, der sætter sig på det danske marked.

Det viser en opgørelse over de større opkøb, som Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK) har udarbejdet på basis af de større sammenslutninger i 2010 og 2011. BPK har 34 medlemmer, der udgør cirka 80 procent af det danske marked.

”Der er groft opridset tre større kæder, der opererer på tværs af de nordiske grænser, og som opkøber i det danske marked for private sygehusydelser. Det drejer sig om Aleris, Teres Medical Group og Global Health Partner, som alle har rod i Skandinavien. Samtidig ser vi større danske privathospitaler, der samarbejder og konsoliderer, uden der er en kæde bag,” konkluderer brancheforeningen

Naturlig udvikling

Erhvervspolitisk konsulent i BPK, Nanna Vestgård Sørensen, siger, at det er en helt naturlig udvikling for en ny branche, at den finder sit leje over årene.

”Det er positivt forstået på den måde, at det er led i en professionalisering af privathospitaler, der oplever stigende krav til dokumentation af kvaliteten fra Sundhedsstyrelsen, Regionernes Kvalitetsorganisation og i akkrediteringen til Den Danske Kvalitetsmodel. Det stiller højere krav til virksomhedernes administrationspraksis, som kan forenkles, når man går flere sammen.

Og så er det selvfølgelig, fordi markedet er presset – man går tættere sammen,” siger hun og tilføjer, at de mindre selskabers fleksibilitet dog også er en fordel for branchen og det offentlige sygehusvæsen.

Hun forventer, at konsolideringen vil fortsætte vi 2012, om end knap så drastisk som hidtil.

Her er de største handler:

* Svensk-ejede Aleris opkøbte i 2011 Hamlet, der er det største privathospital i Danmark.

Aleris er en af Nordens førende aktører inden for sundhed og omsorg med 5.000 ansatte og en omsætning på ca. 5 mia. SEK årligt. Aktiviteterne i Danmark er fordelt på Aleris Privathospitaler med fem afdelinger samt Aleris Omsorg, der tilbyder pleje- og omsorgsydelser. Aleris er ejet af Investor AB, der bl.a. ejer ABB, AstraZeneca, Electrolux og SEB.

* Norsk-ejede Teres Medical Group har de seneste år opkøbt en række danske privathospitaler: Parkens Privathospital og Atros Privathospital i 2010 og Grymer Privathospital i 2011. Endvidere har Teres følgende hospitaler i deres kæde: Teres Hospitalet København, Teres Hospitalet Fredericia. Teres Medical Group er Skandinaviens største sammenslutning af førende kirurgiske privathospitaler, og er ejet kapitalfonden FSN Capital og de tilknyttede læger. Den nordiske koncern omsætter for knap en halv mia. kr.

* Svensk-ejede Global Health Partner med hovedsæde i Göteborg, Sverige, har overtaget OPA Ortopædisk Privathospital, Bariatric Center, Bodylift Center og Gildhøj Privathospital i 2011. Global Health Partner driver 22 højt specialiserede privathospitaler og klinikker primært i Skandinavien.

”Udover opkøb fra de større kæder i Norden, ser vi ligeledes opkøb blandt de større medlemmer af Brancheforeningen for Privathospitaler. Eksempelvis har Bekkevold Privathospital, som er en del af koncernen under privathospitalet Center for Rygkirurgi, i slutningen af 2011 overtaget al aktivitet fra City Privathospital. Erichsen Privathospital er ligeledes blevet en del af koncernen,” påpeger BPK, der har haft to lukninger i 2011; nemlig Arresødal Privathospital og Privatsygehuset Danmark i Tønder.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier