Forskere finder hemmelighed bag stress og depression
Et dansk forskerhold ved Center for Psykiatrisk Forskning ved Aarhus Universitet har fundet en forklaring på, hvorfor langvarig stress kan fremprovokere en depression hos nogle mennesker. Det skriver hjemmesiden Videnskab.dk
Resultaterne er blandt andet opnået gennem forsøg med rotter og viser, at stress sænker hjernens evne til at danne nye celler og dermed forblive rask. Det betyder, at området i hjernen, som hedder hippocampus, skrumper ind, og det går blandt andet ud over vores korttidshukommelse og indlæringsevne.
"Det giver en god forklaringsmodel for, hvorfor depression er så udbredt forekommende i vores moderne, stressede samfund, "fortæller projektets leder Ove Wiborg, lektor ved Center for Psykiatrisk Forskning, til Videnskab.dk.
Under forsøgene har forskerne stresset rotterne ved konstant at ændre deres levemiljø for at bevise, at rotter lige som mennesker udvikler en depression, når de udsættes for stressende forhold i længere tid.
Efter et stykke tid med stresspåvirkning begyndte rotterne at vise signaler på manglende lyst til at have det sjovt, dårligt søvnmønster, lav smertetærskel, ringe indlæringsevne og nedsat arbejdshukommelse - alle sammen tegn, som også findes hos mennesker, når de rammes af en depression
Resultatet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Neuropsychopharmacology.