MedWatch

Kosttilskudsfirmaer flygter fra Danmark

Mindst 26 danske kosttilskudsfirmaer har droppet det danske marked. Flere forsøger at slippe uden om den tunge, dyre regulering ved at lade sig registrere på den anden side af sundet.

Foto: Arkivfoto. Fura/Stock.xchng

Det er for dyrt og for besværligt at sælge kosttilskud i Danmark, og derfor kan det bedre betale sig at handle med danskerne fra Sverige eller et andet land.

Sådan lyder logikken hos nogle af de danske kosttilskudsvirksomheder. Beregninger fra Fødevarestyrelsen viser, at mindst 26 virksomheder er forsvundet fra det danske marked fra efteråret 2010 til efteråret 2011. For nogle af dem er det styrelsens nyindførte gebyrer, der har afgjort flugten.

Fødevareministeriets specialenhed Kosttilskudsgruppen, der står for at kontrollere det danske salg af kosttilskud, oplever selv, at flere virksomheder forsvinder fra Danmark efter dens kontrolbesøg.

”Vi har nogle eksempler på nogle fødevare- og internetvirksomheder, som dels er forsvundet fra Danmark, men hvor hjemmesiden stadig er oppe at køre, og dels åbenlyst har sagt til os, at de ville flytte til Sverige for at undgå den danske kontrol,” siger Mette Christiansen fra Kosttilskudsgruppen.

Hun tror, at kontrol- og produktionsgebyrerne kan have en finger med i spillet.

”Gebyrordningen kan måske medføre, at nogle dansk-registrerede virksomheder overvejer, om det kan betale sig for dem at være kosttilskudsvirksomhed i Danmark. Der er dog en grænse for små virksomheder, som omsætter for under 50.000 kr. om året, og de skal ikke betale gebyret,” siger Mette Christiansen.

Hæmmer lysten til at drive forretning

Også brancheforeningen Nutraceutisk Industri under DI ser, at firmaerne forsvinder ud af Danmark for at undgå gebyrerne. Foreningen består af 11 af de største producenter og markedsførere af kosttilskud og naturlægemidler.

”Det er meget uheldigt, at en etableret og lovlig branche, som er god for beskæftigelsen og sundheden, i den grad underlægges særlige gebyrer. De bliver på mange måder presset, og det hæmmer udviklingsmulighederne og lysten til at drive forretning i Danmark,” siger konsulent Marie Hammer, Nutraceutisk Industri.

En af konsekvenserne er, at firmaerne i Danmark ikke har tid til at være innovative på det her område, fordi de har travlt med at holde hovedet oven vande, fortæller hun.

Ved det seneste fødevareforlig i 2010 og igen i august optrappede forhenværende fødevareminister Henrik Høegh (V) kontrollen med salget og markedsføringen af kosttilskud, fordi en del firmaer ikke overholder reglerne. I takt med den optrapning er kontrolgebyret, som kosttilskudsvirksomhederne er pålagt for at finansiere kontrollen, også hævet.

Sidste år blev der indført et produktionsgebyr på 12.500 kr. som en del af fødevareforliget, og derudover et gebyr på 1000 kr. per produkt. For de hårdest ramte virksomheder giver det en ekstraudgift på over 150.000 kr. om året.

Mere lempelige i Sverige

Ifølge Mette Christiansen er det enestående at have et så stort fokus på kontrol og kosttilskud, som vi har i Danmark. I Kosttilskudsgruppen sidder fem fuldtidsmedarbejdere, som kun fokuserer på kontrollen af kosttilskuddene. Hvis man registrerer sig i for eksempel Sverige i stedet for Danmark, kan fødevaremyndighedens kontrol besværliggøres af, at kontrollen skal udføres kommunalt.

Marie Hammer oplever, at der ikke er den samme restriktiv tilgang til kosttilskuddene i Sverige, og myndighederne har en hel anden åbenhed omkring området.

”Eksempelvis berigede fødevarer er også langt større end i Danmark, så i det hele taget er de lidt mere åbne over for udvikling og innovation,” siger hun.

I efteråret 2010 talte Fødevarestyrelsen op, hvor mange kosttilskudsvirksomheder, der var for at have en idé om, hvor stort det nye gebyr skulle være. Den 1. september 2011 talte styrelsen op igen, og her regnede man sig frem til, at 26 virksomheder var forsvundet fra det danske marked.

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage her, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier