MedWatch

Ny rapport: Markant stigning i antallet af hpv-vaccinerede piger

Stadig flere danske børn bliver vaccinereret i det danske børnevaccinationsprogram, viser ny undersøgelse fra Sundhedsministeriet, der især peger på en solid vækst i tilslutningen til hpv-vaccinerne, som beskytter mod livmoderhalskræft.

Antallet af hpv-vaccinationer stiger kraftigt. | Foto: Colourbox

Antallet af unge piger, der bliver vaccineret mod livmoderhalskræft er vokset mærkbart i det foregående år sammenlignet med tidligere.

For de piger, der blev 12 eller 13 år i 2018 er dækningen således steget med 14 procent for den første vaccine og 16 procent for den anden.

I alt blev hele 20 procent flere unge kvinder vaccineret mod hpv i 2018 i forhold til året før, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsens årsrapport for det danske børnevaccinationsprogram. Og tilslutningen stiger på alle alderstrin.

”Vi er utroligt glade for at se, at så mange piger og unge kvinder lod sig vaccinere i 2018. I alt blev hele 20 procent flere unge kvinder vaccineret mod hpv i 2018 og er dermed godt beskyttet mod livmoderhalskræft senere i livet, siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Vi er lykkedes med at få vaccineret de årgange, som vi ellers kunne have tabt.

Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen

Hpv-vaccinen blev genstand for kritik i 2015, da der kom meldinger om svære bivirkninger blandt piger, der havde fået vaccinen. Det betød dengang et fald i antallet af piger, der blev vaccineret og til oprettelsen af en stribe hpv-centre, som piger, der fortalte om symptomer efter at været blevet vaccineret, kunne henvises til.

Millioner af kroner afsat

I dag synes udviklingen i forhold til vaccinen nu altså vendt.

Ca. 85 pct. af de unge kvinder, som blev 13 år, da tillidskrisen satte ind i 2015, har fået første HPV-vaccine. Disse piger har næsten den samme høje beskyttelse mod livmoderhalskræft, som pigerne, der fyldte 13 år i årene før, fremgår det ad rapporten fra sundhedsministeriet.

Tilslutningen blandt disse årgange lå på omkring 90 pct. for den første HPV-vaccination.

”Vi er dermed lykkedes med at få vaccineret de årgange, som vi ellers kunne have tabt,” siger Bolette Søborg.

Som led i satspuljeaftalen for 2017-2020 blev der afsat i alt 5 mio. kr. til dels en informationsindsats vedrørende HPV-vaccination af piger, dels et pilotprojekt om HPV-vaccination af drenge i alderen 15-19 år, der er til drenge.

Og i 2018 afsatte regeringen 158 mio. kr. til en række nye initiativer på vaccinationsområdet, herunder at drenge fra 1. juli 2019 også vil blive tilbudt HPV-vaccination. 

Stadig et stykke vej

Udover den stigende tilslutning til hpv-vaccinen viser rapporten også en generel opbakning til børnevaccinationsprogrammet, der blandt andet dækker mæslinger, fåresyge, kighoste, polio, røde hunde og hjernehindebetændelse. 

Tilslutningen til samtlige vacciner i 2018 var således enten steget eller lå på samme høje niveau som det gjorde i 2017.

”Tallene er for mig at se et bevis på, at vi er på rette spor, og at de mange forskellige indsatser, vi i regeringen har prioriteret, har virket. Det er jo alvorlige sygdomme, der vaccineres for i vaccinationsprogrammet, og det er vigtigt med en bred tilslutning,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

For eksempel var der 89 procent af en årgang sidste år, som fik MFR-vaccine, der beskytter mod røde hunde, fåresyge og mæslinger.

Tallene er for mig at se et bevis på, at vi er på rette spor.

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Det tal er er steget med et procentpoint siden 2017, men er stadig et stykke vej fra verdenssundhedsorganisationen WHO's mål på mindst 95 procent af en årgang.

Siden årsskiftet, og efter en udbudsrunde søsat af Statens Serumsinstitut (SSI), har det været den franske medicinalvirksomhed og vaccineproducent Sanofi, som har stået for leverancen af børnevacciner til Danmark.

Ifølge udbudsmaterialet, som det franske firma bød ind på, skal Sanofi levere 180.000-250.000 årlige doser af den indledende vaccine samt 50.000-65.000 doser årligt af boostervaccinen, der gives fem år efter første vaccination.

Kontrakten med Sanofi løber til 2023.

Henviste hpv-piger var oftere på hospitalet før vaccinen

Tilliden til hpv-vaccinen næsten genoprettet

Regeringen vil også give MSD's HPV-vaccine til drenge

Nyt regeringsudspil skal styrke vaccinationsindsatsen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier