MedWatch

Novo Nordisk Fonden vil bruge op til 400 mio på at hjælpe udsatte unge

Novo Nordisk Fonden og formand Lars Rebien Sørensen vil bruge op til 400 mio. kr. på sociale og humanitære formål og har herunder fokus på at hjælpe udsatte unge i Danmark igennem en uddannelse og i arbejde.

Lars Rebien Sørensen, formand i Novo Nordisk Fonden, har en mission om at hjælpe udsatte i arbejde, og fonden har tænkt sig at bruge hundredevis af millioner på indsatsen. | Foto: Thomas Lekfeldt/STF

Samtidig med den tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensens indtog på formandposten i Novo Nordisk Fonden har fonden løftet sløret for en ny strategi, som indebærer, at den vil udbetale 5 mia. kr. til forskellige formål i 2023.

Op til 400 mio. kr. af de penge skal gå til sociale og humanitære formål, hvor fonden har valgt at lave en speciel indsats for at få udsatte unge i Danmark i arbejde.

Det fortæller Lars Rebien Sørensen til MedWatch.

"På det humanitære område har vi historisk set begrænset os til katastrofehjælp. Her vil vi gerne lave en bredere indsats," siger han, og fortsætter:

"Vi har tænkt, at vi skulle fokusere på børn og unge under trængte vilkår for at sikre, at der er flere børn og unge, der får en ordentlig uddannelse og bliver erhvervsparate, og at vi kan hjælpe dem med at få et arbejde," siger han.

Det betyder, at Novo Nordisk Fonden nu blandt andet er åben for ansøgninger om støtte til projekter, der kan hjælpe børn og unge i Danmark, der enten har indlæringsvanskeligheder eller kommer fra en belastet social baggrund, og som har brug for hjælp til uddannelse eller arbejde.

"Det kan være børn med specielle udfordringer. Det kan være udfordringer mentalt, at de har en diagnose, at de har indlæringsvanskeligheder. Det kan være en social udfordring, at de kommer fra belastede socialforhold. Det kan være de kommer fra en anden kulturel baggrund, og derfor har svært ved at manøvrere i en dansk sammenhæng. Jeg kan forestille mig mange forskellige retninger," siger Lars Rebien Sørensen.

Vi har tænkt, at vi skulle fokusere på børn og unge under trængte vilkår for at sikre, at der er flere børn og unge, der får en ordentlig uddannelse og bliver erhvervsparate.

Lars Rebien Sørensen, formand i Novo Nordisk Fonden

Og selvom hjælp til udsatte unge er et nyt indsatsområde for Novo Nordisk Fonden, så mener Lars Rebien Sørensen, at det passer lige ind i fondens formål.

"Vi opererer inden for højere uddannelser, akademiske uddannelser og forskningsuddannelser, men nu går vi længere ned i uddannelsessystemet til grunduddannelserne i folkeskolen," siger han.

På alle måder god ræson

Novo Nordisk Fondens nye indsats glæder Jonas Keiding Lindholm, der er generalsekretær i Red Barnet.

"Jeg mener, der på alle måder er god ræson i det fokus, Novo Nordisk Fonden har her," siger Jonas Keiding Lindholm.

Han mener, at det giver god mening at fokusere på at få udsatte unge i arbejde og i uddannelse.

"For sårbare unge mennesker uden netværk og med lavt selvværd er et arbejde socialt dannende. Her indgår de i et arbejdsfællesskab, hvor nogen forventer noget af dem - hvor de betyder noget for nogen. Samtidig får de en fornemmelse af at være til gavn for samfundet, og de tjener penge og kan forhåbentlig få styr på økononien, så de bedre kan tilrettelægge en tilværelse," siger han.

"Mange af de her unge kommer fra svage sociale kår, hvor ingen rigtig har forventet noget af dem og måske heller ikke har hjulpet dem specielt meget. Så det at komme ind i et arbejdsfællesskab, at blive en del af noget, har meget stor betydning for unge, der står uden for fællesskabet," fortsætter Jonas Keiding Lindholm.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har 20 pct. af danske 25-årige ikke gennemført en ungdomsuddannelse, dvs. en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Og selvom det er den laveste andel siden 2005, så mener Jonas Keiding Lindholm fortsat, at der er behov for en indsats for at få flere unge igennem en uddannelse og i arbejde.

"Vi står med et samfundsproblem her, som velfærdsstaten med den finansiering, der er over skatten, ikke har formået at adressere. Der skal andre aktører på banen," siger Jonas Keiding Lindholm.

Derfor roser han Novo Nordisk Fonden for deres nye indsats.

"De går ind og tager ansvar, og det er jeg fuld af lovord over for. Det er der, lederskabet skal komme fra, og også risikovilligheden til at investere i nye velfærdsløsninger. Den mulighed har de jo med de midler, de kommer med," siger Jonas Keiding Lindholm.

Behov for en bred indsats

Jonas Keiding Lindholm mener især, at der er behov for løsninger, som ikke blot forsøger at presse unge i uddannelse eller arbejde. Der er ikke tale om dovne mennesker, der blot trænger til en opsang.

"Der er en årsag til, at de har svært ved at begå sig, og det er deres komplekse, sociale udfordringer. Der kan være tale om en kombination af psykiske lidelser, misbrug, kriminalitet og sociale vanskeligheder. Så det vil ikke hjælpe noget at tvinge den her gruppe i arbejde. Der skal en indsats til, hvor man både har blik for det psykiske, det sociale, det adfærdsmæssige og det kompetencemæssige," siger han.

Vi står med et samfundsproblem her, som velfærdsstaten med den finansiering, der er over skatten, ikke har formået at adressere. Der skal andre aktører på banen.

Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet

Som et godt eksempel på, hvordan erhvervslivet kan hjælpe udsatte personer, fremhæver Jonas Keiding Lindholm integrationsgrunduddannelsen, IGU-ordningen, hvorigennem flygtninge kan komme i en slags praktikforløb hos danske virksomheder.

"Danmark har jo tradition for, at virksomheder arbejder med social ansvarlighed over for mennesker i udsatte positioner. Det bedste eksempel i de senere år er indsatsen, det danske erhvervsliv har gjort, for at få flygtninge i arbejde. Det er også mennesker i udsatte positioner, man får ind i et fællesskab og ind i et virksomt liv, hvor de bidrager til samfundet og får en masse igen, der gør, at de bedre kan klare sig selv," siger han.

"For den her gruppe af unge er det ikke meget anderledes. De står også uden for et fællesskab og kan ikke forsørge sig selv. De vil få den samme gavn, forudsat at indsatsen også har for øje, at de her unge har nogle psykiske og sociale udfordringer med sig," siger Jonas Keiding Lindholm.

Lars Rebien breder Novo-fondens milliarder ud: "Det er vores mandat"

Tidslinje: Lars Rebiens vej til den højeste tinde i Novo-hierarkiet

Mere fra MedWatch

Finansdirektør forlader Virogates

Virogates’ finansdirektør vil af personlige årsager forfølge nye muligheder, og adm. direktør hos diagnostikselskabet Jakob Knudsen forstår, at hans afgående direktør ønsker at blive del af en større organisation.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier