MedWatch

Regionerne kunne ikke redde erhvervsfremme

Erhvervsfremme har været et stort område for regionerne. Nu bliver det fjernet og skal ligge andre steder.

Regeringen og Danske Regioner blev natten til tirsdag enige om næste års økonomi i regionerne. | Foto: /Ritzau Scanpix/Philip Davali

I slutningen af maj kom det frem, at regeringen og kommunerne havde indgået en aftale om en stor reform af indsatsen for at fremme erhvervslivet i Danmark. Fraværende i reformen var regionerne.

De har ellers stået for en stor del af erhvervsfremme i Danmark, og det fik blandt andre Region Hovedstaden og medicinalselskabet Leo Pharma til at frygte, at det ville betyde færre penge til life science-projekter, når opgaven placeres i en statslig instans.

"Det betyder, at life science-sektoren i hovedstadsområdet vil skulle konkurrere om midler, som også kan tilfalde nordjyske virksomheder, fødevareindustrien i Midtjylland, offshoreindustrien eller robotindustrien på Fyn," sagde Sophie Hæstorp Andersen (S) tidligere på måneden til MedWatch.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) havde forud for de netop afsluttede forhandlinger med regeringen om regionernes økonomi bebudet, at hun ville kæmpe for regionernes rolle. Aftalen står dog urørt ved magt.

"Økonomiaftalen udmønter den politiske aftale, der lå, der afskærer regionerne fra at lave erhvervsfremme og turisme. Det er nu skrevet ind i vores opgaveløsning, og vi skal nu aflevere de penge, der er blevet brugt på det," siger Stephanie Lose.

Regionerne har drevet vækstfora, der har formidlet en lille milliard i erhvervsfremme fra både staten og EU. Det har givet mindst 74 fuldtidsansatte i regionerne. Men det slutter nu.

"Vi har udtrykt vores uenighed og utilfredshed med det valg. Men vi har måttet tage til efterretning, at der politisk enighed om aftalen," siger Stephanie Lose.

"Vores opgave har været at skabe sikkerhed om, hvad regionernes opgave inden for regional udvikling er nu. Og at sikre, at lovgivningen afspejler, at vi stadig kan lave udviklingsstrategier og kan ansøge om udviklingsmidler."

Dermed står regionerne altså uden opgaven at fordele penge, men må gerne søge dem og bruge dem.

Hun har ikke et overblik over, hvor mange medarbejdere der nu skal afskediges, og hvilke institutioner der skal lukkes.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skriver i en pressemeddelelse:

"Det er vigtigt, at det nye erhvervsfremmesystem kan fungere fra 1. januar 2019 til gavn for virksomhederne, der kommer til at opleve et mere enkelt og effektivt system med højere kvalitet i indsatserne. Jeg er derfor tilfreds med, at regeringen og Danske Regioner er blevet enige om en køreplan for overgangen til det nye system."

Regionsformand og Leo Pharma råber op - politisk forslag vil tage magt fra regionerne

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier