MedWatch

Nyt dansk kræftcenter skal udvikle CAR-T-celleterapi til børn

Herlev Hospital opretter et nyt kræftcenter sammen med Rigshospitalet, som skal forbedre chancerne for overlevelse hos børn med kræft ved hjælp af immun- og celleterapier som CAR-T.

Det nyoprettede børnekræftcenter er et samarbejde mellem Herlev Hospital (billedet) og Rigshospitalet. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv om chancen for, at et barn med kræft overlever, er blevet væsentlig højere inden for de seneste 20 år, så er der stadig stor risiko forbundet med at blive behandlet for kræft.

Behandlingen kan medføre bivirkninger og alvorlige mén hos en væsentlig del af børnekræftpatienterne. Børn, der oplever et tilbagefald af deres kræftsygdom, har ligeledes dårlige chancer for at blive helbredt.

Derfor opretter Herlev Hospital og Rigshospitalet i fællesskab nu Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi nu oprettet. Formålet er at udvikle og indføre immun- og celleterapi til danske børn med kræft.

Og så skal centeret udvikle en CAR T-celleterapi.

"Med den nye behandling har vi udsigt til at kunne hjælpe patienter, som vi før ikke har kunne hjælpe," siger Klaus G. Müller, professor i børnekræft på Rigshospitalet og med i styregruppen for det nye kræftcenter.

CAR-T er en celleterapi, hvor patientens hvide blodlegemer tilføres et gen, som gør dem i stand til at bekæmpe kræftceller mere målrettet, når de sendes tilbage i patientens blodårer.

Behandlingen er indtil videre kun blevet brugt i forsøg i USA og enkelte andre lande.

"CAR T-behandlingen er helt anderledes i sin effekt, fordi den faktisk udnytter patientens egne immunceller til at bekæmpe kræftsygdommen," siger Klaus G. Müller.

"På den måde undgår vi behandling med cellegifte, som er forbundet med betydelige bivirkninger," fortsætter han.

Han forventer, at man med den nye behandling vil helbrede en stor del af de børn med leukæmi, der ikke kan helbredes med den etablerede behandling og derfor vil dø af deres sygdom

Centerets mål er, at videreudvikle behandlingen så den i fremtiden også kan bruges til at behandle andre børnekræftsygdomme end akut leukæmi.

Det er en donation på seks millioner kroner fra Børnecancerfonden, der gør det muligt at oprette centeret. Pengene stammer fra en donation fra Team Rynkeby i 2016.

200 børn under 18 år får hvert år kræft i Danmark.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier