MedWatch

Rigshospitalet kurerer diabetes med ny operation

Læger på Rigshospitalet har genoptaget en tidligere anvendt operation, der foreløbig har kureret hver eneste patient for diabetes.

Foto: /ritzau/Sofia Busk/

Siden 2015 har læger på Rigshospitalet i København med succes transplanteret bugspytkirtler til en række patienter, der som konsekvens er blevet kureret for deres diabetes.

Det skriver Berlingske.

Operationen blev ellers droppet i 1990'erne, da en transplantation af bugspytkirtel dengang var forbundet med store komplikationer, ligesom resultaterne tidligere ikke var gode nok. I dag er lægerne dog blandt andet blevet bedre til at udvælge relevante patienter, hvilket bevirker, at foreløbig 19 patienter er gået fra at være alvorlig syge til diabetesfri efter at have modtaget en velfungerende bugspytkirtel.

"Operationsteknisk er vi blevet dygtigere, og medicinen, som man giver for undgå afstødninger, er blevet bedre," siger Allan Rasmussen, kirurg og overlæge på Rigshospitalet, til avisen.

Rigshospitalet forventer, at transplantere omkring 20 patienter om året. For at komme i betragtning til operationen skal man være så nyresyg, at man har brug for dialyse, men må omvendt ikke være blevet så syg, at ens blodkar har taget skade.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier