MedWatch

Rigshospitalet kurerer diabetes med ny operation

Læger på Rigshospitalet har genoptaget en tidligere anvendt operation, der foreløbig har kureret hver eneste patient for diabetes.

Foto: /ritzau/Sofia Busk/

Siden 2015 har læger på Rigshospitalet i København med succes transplanteret bugspytkirtler til en række patienter, der som konsekvens er blevet kureret for deres diabetes.

Det skriver Berlingske.

Operationen blev ellers droppet i 1990'erne, da en transplantation af bugspytkirtel dengang var forbundet med store komplikationer, ligesom resultaterne tidligere ikke var gode nok. I dag er lægerne dog blandt andet blevet bedre til at udvælge relevante patienter, hvilket bevirker, at foreløbig 19 patienter er gået fra at være alvorlig syge til diabetesfri efter at have modtaget en velfungerende bugspytkirtel.

"Operationsteknisk er vi blevet dygtigere, og medicinen, som man giver for undgå afstødninger, er blevet bedre," siger Allan Rasmussen, kirurg og overlæge på Rigshospitalet, til avisen.

Rigshospitalet forventer, at transplantere omkring 20 patienter om året. For at komme i betragtning til operationen skal man være så nyresyg, at man har brug for dialyse, men må omvendt ikke være blevet så syg, at ens blodkar har taget skade.

Forsiden lige nu

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 38

En "digital transformation" i Novo Nordisks F&U-afdeling, som koster 400 medarbejdere jobbet, stjal fokus i uge 38, hvor Zealand Pharma ramte plet i et afgørende fase 3-studie og Coloplast holdt kapitalmarkedsdag. MedWatch giver dig her overblikket over ugens vigtigste begivenheder.

CHMP får ny, tysk formand

Ved sit septembermøde har EU's ekspertkomité på ibrugtagning af nye lægemidler, CHMP, valgt en ny formand for de næste tre år, ny næstformand skal vælges i næste måned.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier