MedWatch

FDA beder Facebook, Twitter og Instagram om hjælp i kamp mod ulovligt medicinsalg

Internettet flyder med ulovligt salg af medicin, siger FDA-boss Scott Gottlieb, der derfor vil have firmaerne bag især de sociale mediemastodonter til at holde et skarpere øje med salg og bytte, der foregår på deres respektive delingstjenester.

Foto: Thomas Borberg

Illegal handel med ulovlige stoffer er et stadig stigende problem i ikke mindst USA, hvor især receptpligtig, opioidindeholdende smertemedicin er i høj kurs. 

Fra 2000 frem til 2015 er over 500.000 mennesker døde i USA af narkotikaoverdoser, størstedelen af disse dødsfald skyldtes receptpligtige såkaldte opioider.

Det ulovlige salg finder især sted på nettet og bidrager kraftigt til den opioidepidemi, som i form af overdoser sidste år var skyld i flere end 65.000 amerikanske dødsfald, svarende til en stigning på 21 pct. fra året før.

Det vil de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, med direktør Scott Gottlieb i spidsen, have gjort op med og opfordrer nu derfor internetudbydere og sociale medietjenester, herunder Facebook og Twitter til bedre at overvåge aktiviteten på deres sites og til hurtigere og mere konsekvent at politianmelde salg af ulovlige lægemidler.

Det skriver The Wall Street Journal.

"Vi bliver jævnlig gjort bekendt med tilbud om at købe opioider på internettet og på de sociale medier, herunder Twitter, Facebook, Instagram, Reddit, Google, Yahoo og Bing," sagde Scott Goettlieb i en tale onsdag under en national konference i Atlanta om misbrug af narkotika.

"Selv om salget af receptpligtige opioider uden en gyldig recept er ulovligt, fortsætter FDA med at se disse produkter i de pakker, vi inspicerer," fortsatte han.

Ifølge FDA-bossen bliver mange af de illegale stoffer, der kommer ind i USA, købt og solgt online, herunder produkter, der indeholder dødelige doser af det smertestillende middel fentanyl.

Vil indkalde ledere til møde

Agenturets pres for at få internetvirksomhederne til at politianmelde opioidsalg føjer sig til det aktuelle politiske stormvejr, som især Facebook er havnet i, efter at det for nyligt kom frem, at det sociale medie har haft huller i sikkerheden og ikke beskyttet brugernes privatliv tilstrækkeligt i forbindelse med overdragelse af oplysninger til tredjeparter.

Scott Goettlieb sagde i sin tale, at agenturets efterforskere forfølger alle henvendelser, det får vedrørende slag af medicin på nettet, og at efterforskningen allerede har ført til en række sigtelser for ulovligt salg af ”betydelige mængder” afhængighedsskabende medicin.

"Den nemme tilgængelighed og hosekræmmernes online køb og videresalg af disse produkter bærer brande til bålet under den ødelæggende opioidkrise, vi for tiden er vidne til,” sagde Scott Goettlieb og bekendtgjorde samtidigt, at han planlægger at indkalde til et møde med internetfirmaernes øverste ledere ”for at identificere teknologiske huller og nye løsninger."

Blandt sidstnævnte kunne være brugen af søgealgoritmer til at oplyse potentielle købere af den ulovlige medicin om de dødelige risici, der er ved opioider og muligheden for at komme i behandling for afhængighed.

Sociale medier: Vores regelsæt er i orden

Hos Facebook er man opmærksom på problemstillingen og indstillet på at arbejde for en løsning.

"Vi er meget opmærksomme på opioidafhængighed i vores lokalsamfund, og vi er forpligtet til at gøre vores del til at finde løsninger på problemet," sagde Erin Egan, Facebooks amerikanske PR-chef ifølge The Walll Street Journal på konferencen.

Hun fortalte desuden, at Facebooks regler klart og entydigt siger, at køb, salg eller handel med medicinske eller farmaceutiske stoffer ikke er tilladt på webstedet.

"Vi har gjort adskillige tiltag for at minimere muligheden for, at disse aktiviteter kan finde sted på vores platform," sagde Erin Egan fra Facebook.

Reddit - en anden social medieplatform – har også regler, der forbyder mange kommercielle transaktioner på sine websteder, herunder salg af narkotika, alkohol, skydevåben og ammunition, lød det på konferencen, hvor også en Twitter-talsmand, Emily Horne, sagde, at selskabet har og altid har haft en politik mod annoncer til fremme eller salg af ulovlige stoffer.

Hun sagde også, at Twitter og andre tech-virksomheder har haft møder med embedsmænd for at diskutere måder at støtte regeringens bestræbelser på at bekæmpe opioidkrisen.

Det synes dog ikke at have formidlet Scott Goettlieb.

"Ingen af selskaberne har været proaktive nok i forhold til at få has på de ulovlige tilbud om at køb, salg og distribution af ulovlige opioider. Det skal de være langt bedre til, og det appellerer vi kraftigt til, at de fremover gør en større indsats for at være," sagde han.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier