MedWatch

Nu bliver sundhed digitalt

Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL lancerer i dag ny digital strategi for sundhed. Initiativerne skal gøre livet lettere for både borgere og for ansatte i sundhedsvæsenet.

Regeringen, KL og Danske Regioner offentliggør i dag ny strategi for digital sundhed. Strategien, der gælder for de fire år mellem 2018 og 2022, rummer 27 initiativer, der skal gøre sundhedsvæsenet mere smidigt for både borgere og ansatte.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

I 2018 er der allerede afsat 77 mio. kroner på Finansloven. Samtidig vil de tre parter ved forsommerens forhandlinger om budgetterne for kommuner og regioner for 2019 i fællesskab prioritere det videre arbejde.

Et af de nye initiativer er app’en ’Lægen i lommen’, der er målrettet direkte til borgerne. Med app’en får borgerne et samlet overblik over alle sundhedsdata samt overblik over eksempelvis aftaler med læger eller specialister på sygehuset. ’Lægen i lommen’ og udvikles af Ellen Trane Nørbys Sundhedsministerium i samarbejde med PLO, de praktiserende lægers organisation.

For sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) spiller digitaliseringen en nøglerolle i de kommende års udvikling af sundhedsvæsenet.

”Digitaliseringen er forudsætningen for, at vi kan møde borgernes og patienternes forventninger, og også for, at medarbejderne kan bruge deres tid rigtigt,” siger hun til Mandag Morgen.

Strategien er det hidtil mest omfattende udspil til, hvordan digitaliseringen kan hjælpe sundhedsvæsenet til at give en bedre og mere præcis service til den enkelte borger. Strategien skal bl.a. gøre det lettere for borgere helt at undgå indlæggelser eller kontrolbesøg på et sygehus. Det er der mindst to gode grunde til. Den ene er, at de fleste helst vil blive hjemme og slippe for et besøg på sygehuset. Den anden er det øgede pres på sundhedsvæsenet pga. stigende antal ældre flere borgere med en eller flere kroniske lidelser. Og så er der økonomien. Flere og bedre behandlingsformer presser udgifterne til sundhed i vejret. Skal sundhedsvæsenet levere den samme service til flere ældre, ja, så presser også det udgifterne op. Det vil ske i et tempo noget over det, regeringen og Folketinget samlet set vil lade de offentlige udgifter stige med.
Mere systematisk brug af digitale løsninger og telemedicin kan lette presset.

”Vi skal bruge digitalisering og teknologi, så borgeren slipper for at tage på sygehuset og kan klare langt flere ting hjemme,” siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner til Mandag Morgen.

Når strategien løber helt frem til 2022, kan det overraske, at den ikke åbner for diskussionen af, hvordan læger, sygeplejersker og andre praktikere kan trække på de informationer, som borgerne selv samler ind om deres helbred via apps, der f.eks. er udviklet af Apple, Google eller medicinalvirksomheder, pointerer Carsten Obel, professor i almen medicin ved Aarhus Universitet og en af Danmarks førende eksperter i brugen af sundhedsdata.

”Strategien prioriterer flot med fokus på borgerens perspektiv. Jeg er bare ikke sikker på om den fremover er gearet til en udvikling, hvor vi som borgere bliver tilbudt flere og flere brugervenlige alternativer. Fremover vil vi ikke bare downloade de officielle apps fra Sundhedsministeriet, men også fra alle mulige andre udbydere,” siger han til Mandag Morgen.

Nyt nationalt udbud af telemedicin skudt i gang

Fælles udbud af telemedicin får opbakning fra alle kommuner 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier