MedWatch

Regeringen: Flere forskere skal vinde nobelpriser

Regeringen præsenterer tirsdag ny strategi for forskning. Målet er at skærpe dansk forskning internationalt.

Foto: pr

Regeringen vil have mere forskning på nobelprisniveau. Og det skal på sigt resultere i flere nobelpriser til Danmark.

Det er et af målene i en strategi for forskning og innovation, som regeringen præsenterer på et pressemøde tirsdag. 

"Danske forskere er i dag blandt de mest citerede i verden. Men den internationale konkurrence er benhård, og hvis Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, skal vi blive endnu bedre, end vi er i dag," hedder det i strategien.

Det er regeringen og partierne i Folketinget, der sidder på pengekassen, og den bliver umiddelbart ikke åbnet mere på klem i forhold til målsætningen fra 2006 om, at der årligt skal afsættes mindst en procent af bruttonationalproduktet (bnp) til forskning og udvikling. 

På grund af væksten i samfundet er beløbet dog i kroner og øre vokset fra 15 mia. i 2006 til 22,2 mia. i 2018, selv om procenten af bnp er uforandret.

Forskningsmiljøerne nyder ifølge regeringen samtidig gavn af, at de private fonde øger deres finansiering af forskning. 

"Investeringerne giver samlet set et solidt fundament for dansk forskning og innovation. Et ambitiøst investeringsniveau kan imidlertid ikke stå alene. Derfor lancerer regeringen denne strategi, der opstiller to overordnede mål for forsknings- og innovationspolitikken: Dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet. Og forskningen skal gøre mest mulig gavn i samfundet," hedder det i udspillet.

Regeringen opstiller den ambition, at "hele bredden i dansk forskning skal være af høj international kvalitet, samt at de bedste af vores forskere og universiteter skal udføre forskning i en kvalitet, der kan måle sig med de allerbedste i verden". 

"Toppen af dansk forskning skal med andre ord op på Nobelpris-niveau. Vi skal arbejde for, at flere forskere i fremtiden kan hente Nobelpriser hjem til Danmark," hedder det i udspillet.

Regeringen vil samtidig styrke indsatsen for, at forskningen kan gøre mest mulig gavn i samfundet. Her vil regeringen blandt andet styrke den teknologiske forskning i Danmark. 

Regeringen vil "inden for den nærmeste fremtid" følge strategien op med en strategi for Danmarks digitale vækst og en vækstplan for life science.

Vækstplan for life science udsat til 2018 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier