MedWatch

Amerikansk opioid-epidemi kostede 3180 mia kr i 2015

En ny analyse peger på, at de omfattende problemer med misbrug af smertestillende lægemidler i USA kostede landet en halv billion kroner i 2015. Det er mere end 6 gange så meget som det seneste estimat af omkostningerne fra 2013.

Foto: Colourbox

Misbrug af smertestillende lægemidler baseret på såkaldte opioider koster det amerikanske samfund mere end 3 billioner kroner om året.

Det skriver Associated Press.

Det Hvide Hus vil ifølge nyhedsbureauet mandag offentliggøre en ny analyse fra regeringens Council of Economic Advisers, der indikerer, at de reelle omkostninger til opioid-epidemien i USA var på 504 mia. dollars, svarende til 3180 mia. kr., i 2015.

Det dækker både omkostninger til ting som sundhedspleje, kriminalitetsbekæmpelse og tabt arbejdsfortjeneste. Ifølge det økonomiske råd viste en analyse foretaget sidste år, at omkostningerne til opioid-epidemien var på 78,5 mia. dollars i 2013. Men estimatet for 2015 er altså omtrent seks gange højere.

Det forhøjede estimat skyldes blandt andet, at problemerne er blevet markant forværrede i de seneste par år, og antallet af folk, der dør af en overdosis af disse lægemidler er skudt i vejret. Tidligere studier har kun fokuseret på receptpligtige opioider, mens ulovlige opioider såsom heroin også er medtaget i den seneste analyse.

Ifølge AP var der sidste år 64.000 mennesler i USA, som døde på grund af en overdosis stoffer, de fleste af disse var opioidrelaterede. I den forgangne måned erklærede præsident Donald Trump opioidafhængighed en national sundhedskrise.

Herhjemme har Lægemiddelstyrelsen også for nyligt besluttet at stramme kontrollen med udlevering af opioider fra og med det nye år.

Trump indleder kampagne mod opioider - kan hjælpe Novo-selskab

Lægemiddelstyrelsen strammer kontrol med udlevering af opioider

Smertestillende medicin sættes under skarp overvågning

Forsiden lige nu

Japansk godkendelse er strategisk vigtig for ALK

Allergikoncernen ALK fik i sidste uge japansk godkendelse til at udvide brugen af en tabletvaccine mod husstøvmideallergi til behandling af børn. Det giver øget forhåbning til, at samme godkendelse kan opnås andre steder, lyder det. Rivalen Stallergenes fulgte imidlertid trop, og konkurrencen er derfor fortsat skarp.

Lundbeck udvider bestyrelsen

Amerikansk direktør og dansk topchef er indstillet til bestyrelsen i Lundbeck, der 20. marts afholder generalforsamling.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier