MedWatch

Læger udskriver mindre antibiotika

Antibiotikaforbruget blandt børn og unge rasler ned, men for at vores antibiotika skal virke, når behovet virkelig opstår, skal forbruget endnu længere ned. Det vil en ny kampagne fra blandt andre Sundhedsstyrelsen hjælpe til med.

Foto: Adrian Keith / Stock.Xchng

Der bliver udskrevet markant mindre antibiotika nu end for 10 siden. 33 procent færre børn under 5 år har således fået udleveret antibiotika i perioden 2007-2016, og 27 procent færre børn og unge (0 til 19-årige) har fået udleveret antibiotika. 

Det skriver sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Faldet i brugen af antibiotika er godt nyt i arbejdet med at nedsætte brugen af antibiotika frem mod 2020, mener styrelsen.

”Vi er glade for at se, at indsatsen for at bruge antibiotika med omtanke har haft en så synlig effekt. Det er vigtigt, at både fagfolk og patienter er opmærksomme på, at vi kun skal bruge antibiotika, når der er behov for det. Så sikrer vi, at vi har antibiotika, der virker, også i fremtiden,” siger læge Gideon Ertner i Sundhedsstyrelsen. 

Kampagne mod antibiotikaresistens

Men selvom tallene vækker begejstring, er de ikke gode nok. De skal endnu længere ned, og vi skal derfor blive bedre til at gemme antibiotika til de situationer, hvor det virker. For så virker det også, når vi for alvor får brug for det.

Af samme grund sparker Sundhedsstyrelsen og en række andre organisationer nu gang i sin årlige nationale kampagne, der i forbindelse med den europæiske antibiotikauge, som løber af stablen i denne uge, blandt andet giver information om, hvornår det er en god idé at få antibiotika, og hvornår det er overflødigt.

Målet er, at antallet af indløste recepter på antibiotika i primærsektoren bør reduceres fra 460 recepter pr. 1000 indbyggere/år i 2016 til 350 i 2020.

Hver fjerde recept med antibiotika skal skæres væk

Medicinalkonsortium til kamp mod antibiotika-resistens 

Dansk selskab har fuld fart på med ny antibiotikaklasse

Forskere tættere på personlig antibiotikabehandling

Ny forskning kan knække multiresistente bakterier 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier