MedWatch

Dansker træder tilbage som formand for svenske Sobi

Danske Bo Jesper Hansen træder snart tilbage som bestyrelsesformand for det svenske biotekselskab Sobi. I hans sted kommer en gammel kending fra Lundbeck.

Et kvart århundrede blev det til i det svenske biotekselskab Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) for den danske læge og forretningsmand Bo Jesper Hansen.

Men nu er tiden kommet til noget andet. Bo Jesper Hansen har meddelt Sobi, at han ikke genopstiller som bestyrelsesformand på virksomhedens generalforsamling, der afholdes 19. maj. Det fremgår af virksomhedens hjemmeside.

I stedet foreslår Sobi, at man på generalforsamlingen vælger Håkan Björklund som ny bestyrelsesformand. Håkan Björklund, der er tidligere adm. direktør for Nycomed, er i dag også bestyrelsesformand for Lundbeck. Han sad mellem 2001 og 2007 i bestyrelsen for Biovitrum - det selskab som Bo Jesper Hansens Swedish Orphan fusionerede med i 2009 for at danne Sobi.

Bo Jesper Hansen var medstifter af Swedish Orphan tilbage i 1991, hvor han og fem venner gik sammen om at udvikle medicin til sjældne sygdomme – noget de amerikanske sundhedsmyndigheder den gang gav skattefradrag og hurtig sagsbehandling til.

Det blev en god forretning. Så sent som i dag har Sobi, der omsætter for cirka 3 mia. kr., meddelt at de sammen med deres amerikanske partner Biogen har fået en positiv anbefaling i Europa af lægemidlet Alprolix til behandling af blødersygdommen hæmofili B.

Efter fusionen af Swedish Orphan og Biovitrum, blev Bo Jesper Hansen bestyrelsesformand for de to selskaber, men nu er det tid til andre udfordringer.

"Det er som at aflevere sit barn. Det har været en besværende og følelsesmæssig hård beslutning at tage. Det har været en fantastisk rejse både personligt og professionelt at få lov at bygge et firma med et internationalt netværk," siger Bo Jesper Hansen til dagbladet Børsen.

Han sidder i dag i bestyrelsen for seks mindre biotekselskaber, blandt andre danske Azanta, og han er ikke færdig med branchen, men han vil have mere tid i privatlivet.

Sobi og Biogen tæt på godkendelse af blødermedicin

Sobi afbryder forhandlinger med hemmelig budgiver

Sobis hemmelige bejler "afsløret"

Sobi udskyder generalforsamling

Sobi bekræfter opkøbsfølere

Forsiden lige nu

Saniona starter studie med diabetestablet

Kombinationsbehandlingen tesomet fra det danske biotekselskab Saniona er blevet formuleret i én samlet tablet, hvilket skal gøre den mulige diabetesbehandling mere bekvem for patienterne, og man har nu startet et fase 1-studie med kandidaten i den nye formulering.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier