MedWatch

Fagforening om massefyringer i Leo Pharma: En del af gamet

Onsdagens melding om, at Leo Pharma de næste to år samlet skal nedlægge 1000 stillinger, skriver sig ind i en række af massefyringer i branchen, der er sket de senere år. Industrien skriger imidlertid på arbejdskraft, og fagforeningen Pharmadanmark har af samme grund opfordret Leo Pharma til straks at lave en jobbørs.

Rikke Løvig Simonsen, formand for fagforeningen Pharmadanmark | Foto: Pharmadanmark / PR

Det vakte opsigt, da Leo Pharma onsdag fortalte, at dermatologikoncernen har fyret 68 medarbejdere, og at samlet 1000 stillinger vil være fortid om to år som et led i en ny organisationsstruktur, der skal understøtte selskabets 2030-strategi.

Men massefyringerne i Ballerup bør måske alligevel ikke komme som den store overraskelse, for de skriver sig ind i en trend, der i de senere har præget life science-industrien.

”De sidste par år har det jo været helt almindeligt faktisk, at der med jævne mellemrum er kommet de her masseafskedigelser. Det er lidt blevet en del af gamet i dag, at risikoen for at blive afskediget er et grundvilkår, man nok må lære at leve med,” siger Rikke Løvig Simonsen, formand for fagforeningen Pharmadanmark, der organiserer ”en stor del” at de ansatte hos Leo Pharma, til MedWatch.

I 2018 var det således Novo Nordisk, der lod 400 ansatte i forsknings- og udviklingsafdelingerne i Kina og Danmark afskedige, og Lundbeck sendte for nyligt – i november – en fyreseddel afsted til 300 af selskabets medarbejdere.

Og allerede i september forrige år fik 100 personer, herunder 80 i Leo Pharmas Ballerup-hovedkvarter, sparket som et led i den omtalte 2030-strategi, der blev præsenteret i august 2020.

”Jeg kan huske første gang, Novo lavede store afskedigelser - der var der nærmest chok i medarbejdergruppen. Nu er det blevet mere almindeligt, og der er også en del af virksomhederne, der afskediger løbende,” siger Rikke Løvig Simonsen.

Uklart, hvilke jobfunktioner, der er ramt

Pharmadanmark var blevet varskoet om fyringerne i Leo Pharma, og foreningen var derfor forberedt på onsdagens melding fra selskabet, der i Danmark beskæftiger 1985 ud af en samlet global arbejdsstyrke på knap 6000.

”Jeg vil ikke udtale mig om, hvornår vi blev varslet. Det er hemmeligt. Men når man som virksomhed skal lave masseafskedigelser, så inddrager man selvfølgelig de implicerede parter, og så indleder man en dialog, for man skal jo sikre sig, at det sker på en ordentlig måde. Derfor kom vi som fagforening ind, lige så snart, der blev behov for det,” siger Rikke Løvig Simonsen.

Hun har svært ved på dette tidspunkt at sige, hvordan de 68 fyrede Leo Pharma-ansatte er fordelt på de forskellige jobfunktioner, ligesom det er svært at sige, hvad ”afløbet” bliver de kommende år. Ifølge Leo Pharma skal som nævnt 1000 stillinger nedlægges de kommende to år.

”Vi ved ikke, om det er R&D, produktion eller andet. Normalt plejer de jo at tage et helt område - grønthøstermetoden, men jeg har ikke fået noget at vide denne gang om, hvordan og hvorledes,” siger Rikke Løvig Simonsen.

Lav job-børs

Som mange andre industrier skriger også life science-branchen efter kvalificeret arbejdskraft, og Rikke Løvig Simonsen vejrer derfor håb for de nu afskedigede Leo Pharma ansatte.

”Der er jo stor mobilitet i life science-industrien. Novo, Lundbeck og andre life science-firmaer har også afskediget mange de senere år, så der er rigtig mange jobs derude at få. Selvfølgelig er man ulykkelig i den situation, man er i nu - det er jo et chok - men man ved så også, at der er muligheder for at komme videre,” siger Rikke Løvig Simonsen.

Hun og Pharmadanmark har til formålet kraftigt opfordret Leo Pharma til at arrangere en såkaldt job-børs, hvor headhuntere kan matches med de nu fyrede Leo Pharma-medarbejdere.

”Det er jo sådan, at vi har et life science-erhverv, hvor der jo faktisk er et ret stort behov for arbejdskraft. Vi har tidligere haft god erfaring med, at man simpelthen laver en job-børs på arbejdspladsen, der hvor man har afskediget medarbejdere, hvor man får headhuntere ud til at tage dialogen med dem, der er blevet afskediget,” siger Rikke Løvig Simonsen.

”Det er en kæmpegod ide. For der er mange andre life science-industri-virksomheder, der står og mangler medarbejdere - hvorfor så ikke tage nogle af de rigtig gode, som Leo nu lader gå fri. Tidligere erfaringer har vist, at job-børser har gjort, at de fleste har faktisk haft job, inden de var færdige med deres opsigelse,” uddyber hun.

Skal lige synkes

Pharmadanmark er lige nu i dialog med alle foreningens medlemmer, der er i Leo Pharma - fortæller Rikke Løvig Simonsen - og har kontaktet dem alle via mail for at fortælle dem, at foreningen står til rådighed for dem.

Kun få har imidlertid indtil videre responderet eller selv rettet henvendelse til Pharmadanmark for at få hjælp og rådgivning. Det er dog meget naturligt, betoner Rikke Løvig Simonsen.

”Der går som regel lige lidt tid. Når man bliver afskediget, skal man som regel lige synke det, og så tager man fat i sin fagforening derefter. Jeg kan kun opfordre til at række ud,” siger hun.

Fagforeningen kan blandt hjælpe med karriererådgivning, ofte i samarbejde foreningens jurister, der kan bidrage til at sikre en god aftale og en god afslutning, ligesom der kan gives råd og vejledning til, hvordan man kommer videre, lyder det.

”Oftest, når man har været i arbejde i mange år, så ved man ikke lige, hvordan det her A-kasse-system fungerer; Hvordan foregår alle de der jobcenter-systemer. Det er jo lidt af en jungle, man skal gå ind, og hvis man begår bare et fejltrin, bliver man jo nærmest frakendt retten til støtte,” siger Rikke Løvig Simonsen.

”Vores karriererådgivning vil kunne gå i dialog med vores mellemmer fra Leo - hvor skal de hen nu? Hvad er mulighederne? Man kan også få støtte til at lave et cv og en jobansøgning, som man ved gud grød ikke har gjort i mange år måske,” uddyber hun.

Leo Pharma beskæftiger lige omkring 5800 ansatte på verdensplan – 1000 af dem står nu til at blive fyret svarende til lidt mere end hver sjette.

Det er jo temmelig mange. Hvad får det dig til at tænke?

”Det er et meget højt antal medarbejdere, man har tænkt sig at afskedige indenfor en kort periode. Helt klart. Det er trist for det enkelte menneske. Man må jo bare håbe, at Leo finder ud af, hvor de vil hen, så vi fortsat har vækst og beskæftigelse i life science,” siger Rikke Løvig Simonsen.


Fyringer og omstruktureringer skal gøre Leo Pharma klar til børsen

Leo Pharma lukker Boston-satsning

Leo Pharma fyrer 80 i Ballerup

Mere fra MedWatch

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier