MedWatch

Løkke vil gøre det lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Virksomheder, der ønsker at hente arbejdskraft uden for EU, skal have bedre vilkår, mener Løkke.

Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU er en guldgrube for Danmark.

Men en række regler - heriblandt især beløbsordningen - spænder ben for, at Danmark kan tiltrække flere.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der tirsdag var inviteret til at holde tale under Dansk Industris topmøde.

Beløbsordningen fastslår, at udlændinge uden et EU-statsborgerskab skal anskaffe sig et arbejde med en årsløn på mindst 418.000 kroner, før vedkommende må komme til Danmark for at arbejde og bo.

Men det er alt for højt sat, mener statsministeren.

"Det var en stor fejl og en trist beslutning, at partier uden om regeringen hævede beløbsgrænsen.  Jeg vil gå den modsatte vej: sætte beløbsgrænsen ned på en intelligent måde," sagde Lars Løkke.

Arbejdsomme udlændinge fra lande uden for EU bidrager samlet set med omkring halvanden milliard kroner hvert år til de offentlige kasser.

Det er penge, som direkte kan bruges til bedre uddannelse, erhvervsvilkår og velfærd, lød det fra statsministeren.

Af den grund ønsker regeringen i den nærmeste fremtid at fremlægge et konkret udspil, der skal skabe bedre vilkår for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Det skal blandt andet indeholde en "modernisering af positivlisten". Det er listen over de job, hvor der er mangel på højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark, og som kan besættes af udlændinge uden for EU's grænser.

"Positivlisten over de stillingsbetegnelser, man må rekruttere til, omfatter kun højtuddannet arbejdskraft. Men danske virksomheder mangler også folk som smede eller industriteknikere," sagde Lars Løkke.

Endelig ønsker Lars Løkke at afbureaukratisere forløbet bag rekruttering af arbejdskraft.

"Jeg mener, vi har brug for en langt mere smidig og balanceret fast track-ordning," sagde han.

"Langt ind i fagbevægelsen er der forståelse for, at der ikke må være for meget bureaukratisk bøvl for virksomhederne, når de vil ansætte kvalificeret arbejdskraft udefra," sagde Lars Løkke.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier