MedWatch

Novo-direktør: Regeringen går den forkerte vej med international arbejdskraft

Otte bestyrelsesformænd for de danske universiteter - heriblandt topcheferne i Novo Nordisk, Danmarks Radio og Dansk Industri - kritiserer VLAK-regeringens plan om at skære ned i antallet af udenlandske studerende.

Foto: /ritzau scanpix/Claus Bech

"Fremover må de danske universiteter sige nej til flere italienske IT-nørder, franske fysikere og tyske ingeniørstuderende. Det til trods for at danske virksomheder skriger på medarbejdere med netop de kompetencer. Det er konsekvensen af regeringens udspil, lanceret i sidste uge, hvor man vil pålægge universiteterne at reducere antallet af pladser på de engelsksprogede uddannelser med 1.000 studerende."

Sådan starter et debatindlæg i Berlingske, som er underskrevet af otte bestyrelsesformænd for de danske universiteter. Blandt underskriverne er Mads Krogsgaard Thomasen, bestyrelsesformand på Københavns Universitet samt direktør i Novo Nordisk. Karsten Dybvad, bestyrelsesformand på CBS og adm. direktør i Dansk Industri, har også skrevet under.

Det samme har Maria Rørbye Rønn, generalsekretær i Danmarks Radio samt bestyrelsesformand på ITU. Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand på SDU samt tidligere koncernchef i Falck, og Lene Espersen, bestyrelsesformand på Aalborg Universitet og tidligere konservativ minister, har også skrevet under på debatindlægget.

Baggrunden for kritikken er, at regeringen lægger op til at skære mellem 1000 og 1200 engelsksprogede studiepladser på universiteter og en professionshøjskole fra næste studieår. Underskriverne af debatindlægget skriver, at "vi undrer os over regeringes udspil, og det harmonerer heller ikke med andre af regeringens tiltag."

Nedskæringen af de engelsksprogede studiepladser kommer kort tid inden, at regeringen forventes at præsentere et udspil om international rekruttering. Her vil regeringen forsøge at lempe på reglerne for, hvornår udlændinge kan komme til Danmark og arbejde. Det kan dog vise sig svært, da Dansk Folkeparti ikke har de store ønsker om at hjælpe regeringen med at lempe på reglerne for udenlandsk arbejdskraft.

Omvendt har Socialdemokratiet åbnet en lille dør for, at enkelte regler som eksempelvis fasttrack-ordningen kan gøres mere simpel til gavn for danske virksomheder, der mangler højtuddannet arbejdskraft.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) begrunder overfor Berlingske nedskæringen af de engelsksprogede studiepladser med, at "det er for få, der bliver og arbejder i Danmark. Det er dyrt."

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier