MedWatch

Professor: Sindssygt naivt at tro, at alt kan måles eller vejes

Professor Eske Willerslev, evolutionsforsker, har sin egen klare mening om, hvad der er et forskningsmæssigt gennembrud – og så er der mere mellem himmel og jord, end vi tror.

Foto: Valdemar Jørgensen, Jyllands-Posten

”Skal det være et af de helt store forskningsgennembrud, ligger det næsten i sagens natur, at ingen fra begyndelsen skal tro på det – de skal nærmest synes, det er ren idioti, det, du sidder med. Ellers er der jo bare tale om et mellemstort gennembrud. Og det var et af de helt store gennembrud, det, jeg lavede under min ph.d.– nemlig, at vi vader rundt på dna fra både nutid og datid og fra dyr og planter.”

Sådan siger Danmarks verdenskendte dna-forsker, professor i evolutionsbiologi, Eske Willerslev fra Københavns Universitet, til Børsens magasin Pleasure; her fortæller han om sin egen historie og giver udtryk for sine, ofte ret overraskende, meninger:

Hvis videnskabsmænd har den holdning..

”Efter min mening er det sindssygt naivt og nærmest uvidenskabeligt, hvis videnskabsmænd har den holdning, at ting kun findes eller har værdi, hvis de kan måles eller vejes. For 60 eller 200 år siden så vi jo fundamentalt anderledes på verden, og metoderne til at måle var helt anderledes – det er der masser af eksempler på.”

Han tilføjer, at ”videnskab er en foranderlig ting, og bevisførelsen ændrer sig, så vi hele tiden bliver klogere.”

”Fænomener, som vi ikke kan forklare og fejer af som overnaturlige i dag, kan f.eks. pludselig vise sig at være en ny energiform, som vi bare ikke har opdaget endnu,” siger han og afslører, at han tror på Gud.

”Det har jeg ikke noget problem med, selv om jeg er professor i evolutionsbiologi. Evolutionen behøver jo ikke være den eneste kraft, der er rigelig plads til, at noget også er guddommeligt.”

 

Mere fra MedWatch

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier