MedWatch

Klumme: Kunstig intelligens kan forbedre patientsikkerheden

I ti år har Nordlandssykehuset i Norge brugt dataanalyse til automatisk at screene patientjournaler for indikationer på patientskader, og det har reduceret medarbejdernes arbejdsbyrde og givet større viden om patientskader. Nu er det på tide, at flere lande, regioner og hospitaler tager stafetten op, skriver Christian Hardahl, EMEA Healthcare Industry Leader hos SAS Institute.

Grundlæggende er dataanalysen drevet af et datahåndterings- og kunstig intelligensværktøj, der kontinuerligt screener patientjournaler for at finde advarselssignaler.

Screeningen bliver udført i et miljø beregnet til dataanalyse af patientjournaler. Computeren er programmeret til at reagere på medicinske anførsler, hvis de indeholder særlige udtryk, abnorme blodprøver, eller hvis patienten genindlægges indenfor 30 dage. Ud over at lette arbejdet og ressourceforbruget betydeligt, giver metoden også en mulighed for at gennemgå mange flere audits end før.

Ifølge Tonje Hansen, chief adviser, Nordland Hospital, der har stor erfaring med området, er der store fordele ved fokus og automatisering af GTT (Global Trigger Tool); en metodik udviklet af IHI til måling af utilsigtede hændelser, hvor hun blandt andet har udtalt: ”Vi har formået at udvikle højere følsomhed og specificitet for GTT-triggere. Vi har defineret triggerpunkter for hver trigger (en form for risiko elementer/opmærksomhedspunkter der kan lede til mulig identifikation af utilsigtede hændelser) og brugt meget tid på at opbygge dette fra bunden, især til triggere baseret på fritekstsøgninger i den elektroniske patientjournal. Hit-nøjagtigheden er ekstremt vigtig, da automatisering af GTT-metoden ikke skal ske på bekostning af kvaliteten af analysen. Løsningen har en hitrate på omkring 95 pct."

Eksempelvis kan der være fordele ved at monitorere hvor mange patienter der får blod, falder, får liggesår eller oplever ændringer i specifikke vitale parametre. Dette bør ikke kun foregå retroperspektivt, da fordelene ved at anvende data og teknologien til at fokusere på indlagte patienter kan være langt større.

Ved at udvælge de rigtige triggere, kan man opnår en værdifuld indsigt på både kort og lang sigt, der vil gavne patientsikkerhed, behandlingsmetoder og forebyggelse.

Løsningen med GTT-analysen har halveret arbejdsbyrden, og giver medarbejderne meget mere viden om situationer, der forårsager patientskader og i sidste ende helt nye patientforebyggende perspektiver.

Nu er det på tide, at flere lande, regioner og hospitaler samler stafetten op. Takket være dataanalyse kan man få mere effektive og patientcentrerede sundhedsydelser, samtidig med at vi sparer tid og penge. Til glæde for både sundhedsfagfolk og patienter.

Løsningen eksisterer og fungerer i Norge, men den kan optimeres, bl.a. ved at udvælge nogle få specifikke fokusområder, der ligger under GTT-metodikken, og se hvad daglig monitorering og analyse reelt kan gøre af forskel for patientsikkerheden på danske hospitaler. Vi har i dag data på hospitalerne, der muliggør, at det kan gennemføres på dagligt niveau.

Proaktivitet er guld værd både for patienten og sygehusøkonomien, og ved at skabe grundlag for databaserede forudsigelser, kan meget nås på kort tid.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier