MedWatch

Klumme: Vi har en unik mulighed for at gentænke kronikerbehandling

Med et forskningsrygstød i usikre tider kan danske life science-virksomheder øge investeringer i forskning og udvikling, der fremmer den trygge, patientcentrerede – og i et vist omfang digitale – behandling af kronikere. Det vil bidrage til at nedbringe ventelister og øge eksporten. Begge dele til gavn for Danmark.

Foto: Demant / PR

Sundhedsinnovation, accelereret brug af telebehandling, digital opfølgning, fjerndiagnosticering og sundhedsdata på en national platform. Det skal være med til at genstarte life science.

Danmark er et land rigt på kloge idéer, som vi lever godt af i svære tider, og som skal ruste os til fremtiden. Det gælder inden for adskillige erhverv, men der er god grund til at sætte sin lid til life science, når det handler om vores fremtidige velfærd og velstand. Industrien har en årlig vareeksport på over 100 mia. kr. og beskæftiger omkring 48.000 personer i Danmark.

I den del af branchen, jeg repræsenterer, hørelse, står tre stærke danske aktører på 60 pct. af verdensmarkedet og bidrager til det danske samfund med en årlig værdiskabelse på mere end 7,5 mia. kr., over 4.000 danske arbejdspladser og ca. en halv milliard i selskabsskat årligt – baseret på 98 pct. eksport og 2 pct. national omsætning. Det er vigtigt for mig at synliggøre høreapparatindustriens værd, når jeg samtidig ønsker, at vores regering investerer i os.

Som nogle af de få inden for life science har høreapparaterne været særligt hårdt ramt af coronavirus-pandemien. Sen-vinteren, foråret og den tidlige sommer var behæftet med ekstrem stor usikkerhed og alvorlig nedgang i virksomhedernes omsætning. Med god støtte og dygtige medarbejdere har vi klaret den fornuftigt, men i et globalt perspektiv er vi stadig ikke tilbage til normale tider, og der skal kun ganske lidt vaklen eller usikker håndtering af virus i et givent land til – med UK, US og Sydamerika som eksempler – før vi mærker opbremsning i markedet.

Når ældre mennesker – vores kernekunder – bliver bedt om at blive hjemme, så stopper stort set al aktivitet. Den utrygge situation for den ældre, bliver en usikker situation for virksomhederne, men det er nu, vi har chancen for at vende det til en fordel for bruger såvel som virksomhed.

En ødelæggende coronavirus kan udnyttes til genstart. Som en del af genstartsteamet for life science er jeg medunderskriver på et katalog af stærke anbefalinger til aktiviteter inden for life science, som kan bidrage til at genstarte Danmark og på sigt give os et forspring på det globale marked for sundhedsydelser. Hos Demant er vi især varme på de forslag, som understøtter forbedrede behandlingsforløb for kronikere.

Demant leverer løsninger til mennesker, som lever med høretab, og den rette behandling er helt central for at leve et aktivt og godt liv. Hvis et høretab ikke bliver opdaget eller en kroniker i behandling bliver tabt – det gælder også inden for andre områder end hørelse – har det store personlige konsekvenser og samfundsmæssige omkostninger. Inaktivitet, træthed, isolation, depression og en række følgesygdomme. Omvendt ved vi, at velbehandlede patienter skaber værdi for samfundet, idet unødvendige indlæggelser og komplikationer kan undgås.

Så hvad gør vi, når de sårbare i samfundet ikke må gå uden for en dør eller være tæt på andre mennesker?

Vi skal selvfølgelig udvikle nye processer, der både kan sikre trygge patientforløb, forbedre sundhedsvæsenet og afhjælpe ventelister. Vi skal belyse, hvordan vi håndterer kroniske syge, så de på en tryg måde kan søge behandling, når sundhedsvæsenet er lagt ned af håndtering af en pandemi, eller når den enkelte ikke kan eller vil forlade hjemmet.

I de fleste af de 30 lande, hvor Demant agerer aktivt med egne salgsselskaber, har vi måtte se langt efter den optimale håndtering af coronavirus og følgende genstart af et land og sundhedsvæsen – og hørebehandling. Med undtagelse af nogle europæiske lande, herunder Danmark.

Det er ofte mere populært at skælde ud på det danske sundhedsvæsen end at rose, men de sidste seks måneder i corona-orkanens øje har bekræftet mig i, at vi har et velfungerende sundhedssystem og infrastruktur, hvor offentlige og private aktører sammen sikrer tilgængelighed af behandling i høj kvalitet og – til et vist niveau – tilgang til digitale løsninger. Med en langsigtet plan kan vi tage vores erfaringer fra håndtering af coronavirus og gøre det danske sundhedsvæsen helt eminent og – særligt vigtigt – til et udstillingsvindue, hvor andre lande kan søge inspiration.

Det kræver bedre rammevilkår til forskningsprojekter i telemedicin/behandling, digital opfølgning og fjerndiagnosticering. Det kræver, at vi udnytter vores i forvejen unikke system til indsamling af sundhedsdata og giver forskere sikker og nem adgang til anonymiserede data.

Udvikling af innovative løsninger og teknologier vil ikke kun hjælpe borgere i Danmark til at opleve lighed i sundhed og nærhed, kvalitet og grundig opfølgning på behandling, det vil også skabe nye eksportmuligheder for danske life science-virksomheder.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier