MedWatch

Klumme: Ny teknologi kan gøre verden sundere – og Danmark rigere

Et godt dansk sundhedsvæsen kan blive endnu bedre ved at inddrage teknologi, der er udviklet med patienterne for øje gennem offentlig-privat samarbejde. Det er til glæde for både patienter og eksporten, skriver Dansk Industris sundhedspolitiske chef, Mie Rasbech.

Foto: /Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

I Danmark er vi nået langt med at bruge digitalisering og ny teknologi. Vi er flere gange blevet kåret til det mest digitale land i EU, og vi har verdens mest digitale offentlige sektor. Samtidig er danskerne en af de mest digitaliseringsparate befolkninger i verden.

Derfor mener vi i DI, at Danmark også skal gå forrest med den digitale sundhed – og vi skal handle nu.

Allerede i dag bruger vi teknologi til at tilbyde patienter behandling i eget hjem. Det sker for eksempel via telemedicinske løsninger, som i disse år udbredes til KOL-patienter over hele landet. Det giver større livskvalitet for den enkelte borger, samtidig med at vi mindsker presset på sundhedssystemet.

Data og kunstig intelligens gør det også muligt at diagnosticere f.eks. hudsygdomme – og kan fungere som et beslutningsstøtteværktøj for læger med en endnu mere præcis diagnosticering og dermed også behandling til følge.

Virtual reality bruges også i dag til at behandle angst. For eksempel kan personer med social angst ved hjælp af virtual reality-briller øve sig i at gå en tur i supermarkedet i trygge rammer hjemme i deres egen dagligstue. På den måde fungerer teknologien som et godt supplement til den lægefaglige behandling.

Den hastige digitalisering af sundhedsvæsenet er i høj grad båret frem af en eksplosiv vækst i sundhedsdata, der indsamles på alt fra borgernes smartwatches til deres sygesenge på hospitalet

Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef, DI

Sundhedsindustrien og sundhedsvæsenet bliver konstant mere digitale. Patienter kan tage styring over egen sygdom hjemme fra dagligstuen. Den receptpligtige medicin kan bestilles med et snuptag direkte fra mobilen. Og vi kan alle sammen tracke os til en sundere livstil via mobilen.

Alt dette er eksempler på, hvordan nye danske digitale sundhedsløsninger kan bidrage til at løse nogle af de udfordringer, som sundhedsområdet står over for i de kommende år. Og med et stadig stigende pres på sundhedsvæsenet som følge af flere ældre og flere kronisk syge, er der behov for, at vi griber disse muligheder, hvis vi vil indfri potentialerne i teknologien.

Den hastige digitalisering af sundhedsvæsenet er i høj grad båret frem af en eksplosiv vækst i sundhedsdata, der indsamles på alt fra borgernes smartwatches til deres sygesenge på hospitalet. Vi skal bruge data ansvarligt som grundlag for udvikling af nye og bedre behandlinger.

I Danmark har vi en stærk tradition for at indsamle data i sundhedsvæsenet. Det gælder helt fra de tidlige stadier, hvor barnet ligger inde i mors mave og til den dag, vi ikke længere er her. Disse data er solide og af høj kvalitet. Samtidig genererer vi i stigende grad data og målinger i realtid i og uden for sundhedsvæsenet via forskellige måleapparater som personlige enheder og wearables.

De har potentialet – både alene og koblet med data fra sundhedsvæsenet – til at skabe endnu bedre grundlag for rettidige beslutninger om lægefaglige tiltag til gavn for patientens behandling samt til at understøtte udviklingen af nye sundhedsteknologiske løsninger.

Vi kan gøre et godt dansk sundhedsvæsen endnu bedre med teknologi.

Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef, DI

Vi kan gøre et godt dansk sundhedsvæsen endnu bedre med teknologi. Vi ser en fremtid for os, hvor danske patienter møder digitale løsninger, der er udviklet med udgangspunkt i deres behov gennem stærkt offentlig-privat samarbejde, ansvarlig og smidig adgang til sundhedsdata og med et globalt udsyn, så løsningerne kan komme flere til gavn – i hele verden.

Kort sagt: Vi kan – og bør – bruge teknologi og data til at gøre livet både længere og bedre for den enkelte borger og samtidig styrke dansk eksport. Vi skal i offentlig-privat fællesskab sætte foden på speederen.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier