MedWatch

Widex kan revolutionere høreapparater med brændselsceller

Der er fortsat udfordringer på vejen før Widex kommer i hus med sin nye brændselscelle-teknologi, men hvis selskabets lykkes med det, kan det være en revolution inden for høreapparatsbranchen.

Foto: Widex PR

Genopladelige batterier er et stort tema i høreapparatbranchen lige nu, hvor de fleste af de store spillere på markedet har lanceret løsninger i den boldgade.

Men den mindste af de seks store høreapparatproducenter, det privatejede danske selskab Widex, forsøger for tiden at gå en helt anden vej i forhold til spørgsmålet om strømforbrug i høreapparater.

Widex, der ellers også har lanceret genopladelige batterier til sit trådløse topprodukt, Widex Beyond, er nemlig i færd med at udvikle høreapparater, der er drevet af brændselsceller.

Det skal kunne lade et høreapparat helt op på langt under et minut, hvilket vil være en stor fordel for brugerne.

Selv venter selskabet, at det kan være klar med det første produkt drevet af den type strøm til næste efterår, og selv om der umiddelbart er et godt stykke vej endnu, vækker projektet opsigt i branchen.

"Efter min vurdering er der ingen tvivl, om at det vil være noget af en produktrevolution, hvis Widex kan introducere et høreapparat drevet af en brændselscelle i stedet for de traditionelle batterier. Det vil uden tvivl styrke selskabets konkurrenceevne betragteligt på det globale høreapparatmarked," siger Morten Imsgard, der følger industrien som aktieanalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Et par barrierer i vejen

Han peger på, at der dog stadig er nogle udfordringer på vejen mod målet, som Widex først skal adressere, før projektet kan blive til virkelighed.

"På nuværende tidspunkt er der selvfølgelig fortsat mange ubesvarede spørgsmål i forhold til det kommercielle potentiale for et høreapparat drevet af brændselsceller, herunder accept af teknologien fra høreapparatbrugerne, myndighederne og audiologerne samt potentielle begrænsninger, i forhold til om ladestationen (der indeholdende flydende biometanol, red.) for eksempel kan medbringes på flyrejser," siger Morten Imsgard.

Hos Widex selv er man også godt klar over, at brændselscelleprojektet formentlig vil give nogle løftede øjenbryn rundt omkring, men selskabets administrerende direktør, Jørgen Jensen, føler sig alligevel overbevist om, at Widex nok skal komme i mål.

"Det tager tid at lave sådan en brændselscelle, og der skal laves mange prøver for at sikre, at kvaliteten er i orden. Og så skal det hele valideres hos relevante myndigheder. Men jeg er meget komfortabel omkring vores nye chip og projektet med brændselsceller," fortæller Widex-topchefen i et interview med Ritzau Finans.

Kan blive en revolution

Og hvis det lykkes at komme hele vejen til målstregen og få lanceret et velfungerende høreapparat drevet af brændselsceller, kan Widex pludselig stå med rigtig gode kort på hånden, lyder det fra Morten Imsgard.

Det har dog måske lidt længere udsigter, end tilfældet er for mere traditionelle batteriløsninger.

"Brændselsceller i et høreapparat vil helt sikkert være en teknologisk revolution i høreapparatindustrien, som vil overflødiggøre konkurrenternes nuværende diskussion om den bedste løsning for traditionelle genopladelige batterier."

"Til gengæld forventer jeg, at det vil være tidskrævende at høste det fulde kommercielle potentiale, da brændselsceller givetvis i første omgang vil blive mødt med en vis skepsis fra både brugerne, audiologerne og de relevante myndigheder," siger senioranalytikeren.

Kan udvides til andre teknologier

Endnu mere interessant omkring projektet med strøm genereret af brændselsceller er det, at det muligvis også kan udvides til andre områder inden for forbrugerelektronik.

"Konceptet omkring brændselsceller har efter min vurdering helt klart potentialet til at blive den dominerede energiteknologi i høreapparatindustrien i løbet af en årrække," siger Morten Imsgard og tilføjer:

"Potentialet for brændselsceller stopper dog slet ikke ved høreapparatindustrien, for brændselsceller kan potentielt bliver den dominerede energikilde for alt bærbart forbrugerelektronik i fremtiden. Derfor kan det muligvis også være interessant for Widex at forsøge at udbrede eller videreudvikle teknologien til at andre industrier."

Selv oplyser Widex dog, at selskabet ikke har overvejet, om det kan udvikle teknologien til også at være kompatibel med eksempelvis mobiltelefoner. I stedet fokuseres der i første omgang udelukkende på høreapparater.

Alene om projektet

En brændselscelle danner strøm ved en kemisk reaktion, hvor ilt blander sig med et brændstof - i Widex' tilfælde metanol - som danner strøm og derefter vand som affaldsstof.

Der har tidligere været andre aktører i høreapparatindustrien involveret i projektet, men de har siden forladt det og overladt stafetten til Widex alene.

"Det er et projekt, som man har talt om i rigtig mange år. Der har også tidligere været nogle af vores kollegaer med i det, men de ville så ikke være med mere, så vi har sagt, at vi gerne vil gøre det færdigt, fordi det passer til vores innovative profil," siger Widex-topchef Jørgen Jensen.

Han oplyser dog til Ritzau Finans, at Dansk Teknologisk Institut fortsat følger tæt med i projektet som en partner til Widex.

 Widex-direktør: Vi spreder os for tyndt, hvis vi går ind på implantater

 Genopladelighed er Widex' mellemregning inden ny teknologi i 2018

 Widex-direktør: Oprustning på marketing er nødvendig 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier