MedWatch

Dansk spinout vil tjene penge på muslingelim

Forskning fra Aarhus Universitet er blevet spundet ud i et nyt selskab, hvor man vil kommercialisere en biokompatibel lim baseret på blåmuslinger. Limen skal i første omgang bruges til at lukke sår udvendigt.

Foto: /ritzau/Morten Langkilde

Om ganske få år kan patienter med hul i hovedet eller andre steder på kroppen meget vel blive lappet sammen af en ny form for lim, der er udviklet på Aarhus Universitet.

Det er i hvert fald håbet i det nye spinout-selskab Bioco Medico.

Selskabet er baseret på ni års forskning ført an af lektor og medejer Henrik Birkedal. Kort fortalt har man i forskergruppen formået at efterligne og syntetisk udvikle en lim af den, blåmuslinger laver, som gør, at de kan klæbe sig fast på alle mulige overflader.

Næste skridt i selskabet er at rejse kapital, så de nødvendige forsøg med limen kan færdigudvikles, og den kan godkendes, fortæller medejer og adm. direktør i Bioco Medico, Fiona Linnea Bach-Gansmo, til MedWatch.

”Vi er klar til at rykke videre og har allerede en rigtig god dialog med nogle industrielle partnere og investorer,” siger direktøren og tilføjer, at der i første omgang er brug for et tocifret millionbeløb.

”Det er en af vores klare styrker, at vi laver biokompatible produkter, der kan lime under våde betingelser,” siger hun.

Klar til marked om tre år

Hos Bioco Medico satser man i første omgang på at få limen godkendt til brug til udvendig sårlukning. Her forventer man, at kunne være på markedet om tre år.

Fiona Linnea Bach-Gansmo estimerer markedet for topikale løsninger til at være på to mia. dollar.

”Man bruger det hovedsageligt til sår i ansigtet eller i hovedbunden på skadestuerne i Danmark. Vores lim kan også hærde, når der er større blødninger og større områder uden på huden, så ser vi også, at vi kan tage markedsandele fra eksempelvis sutur (syning, red.),” siger hun.

På sigt er forventningen, at man også kan gå ind i kroppen. Det vil åbne døren for helt nye anvendelser og kirurgiske muligheder, lyder det fra direktøren.

”Der er meget synergi i udviklingen af vore produkter til udvortes og intern brug, men det kræver to forskellige godkendelsesprocesser, fordi det er to forskellige klasser inden for medicinsk udstyr,” siger hun.

Muligt at skræddersy limen

Ifølge Fiona Linnea Bach-Gansmo er der flere fordele ved selskabets nye lim. Blandt andet vil det være muligt at lukke sår, man ikke kan lukke i dag, og så er selskabets lime – fordi teknologien er baseret på blåmuslingens lim – biokompatibel.

Vi er klar til at rykke videre og har allerede en rigtig god dialog med nogle industrielle partnere og investorer

Fiona Linnea Bach-Gansmo, adm. direktør, Bioco Medico

”Når man taler om brug inde i kroppen, har vi rigtig meget nyhedsværdi, fordi de lime, der er på markedet i dag indeholder organisk opløsningsmiddel, som man slet ikke må bruge inde i kroppen. Det kan også give allergiske reaktioner hos dem, der får det uden på,” siger hun.

Hun peger desuden på, at selskabets lim kan hærde under vand og er elastisk:

”Den kan bedre tåle stræk, så der er mindre chance for, at såret går op,” forklarer hun.

Med selskabets teknologiplatform til at lave syntetisk muslingelim vil det være muligt at skræddersy limen, så man eksempelvis kan justere, hvor hurtigt den skal hærde, og hvor længe den skal sidde i kroppen, før den nedbrydes.

Kigger mod USA

På hvilket marked man vil gå ind på først afhænger helt og aldeles af, hvilke samarbejdspartnere og eller investorer det lykkes at få lokket med ombord.

”Hvis vi kører det selv, er det oplagt at starte i Europa med Danmark som springbræt. Klinikerne i Danmark er rigtig dygtige, så vi er meget trygge ved de potentielle samarbejdspartnere, vi allerede er i dialog med. Men vi taler også med nogle partnere uden for Europa, så vi ser os som en global virksomhed,” siger hun og tilføjer, at selskabet håber på succes ”over there”.

”Der et stort marked i USA, så der er ingen tvivl om, at vi skal derover, men hvor vi starter er ikke endeligt fastlagt.”

Selvom selskabet står og skal hente kapital til at få ført det første produkt på markedet, kigger man efter mere langsigtede partnere, fortæller direktøren.

”Vi skal have de rigtige partnere ombord, fordi de skal med på en lang rejse. Vi har mange generationer af produkter, vi gerne vil lave, så det er det, vi fokuserer på lige nu,” siger hun.

Bioco Medico er ejet af adm. direktør Fiona Linnea Bach-Gansmo gennem Fabaga Holding IVS, Henrik Birkedal gennem Birkedal Holding IVS og Marie-Louise Littel gennem G’Day ApS.

Biotekselskab og KU-spinout i ambitiøst vaccinesamarbejde

DTU-spinout kan lancere test mod zika og dengue næste år

Saniona satser på spinout-virksomheder

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier