MedWatch

Dansk supercomputer går i kødet på klamydia

Organtransplantation og diagnosticering af klamydia er blandt de områder, som forskere på DTU håber at kunne forbedre via universitetets supercomputer.

Foto: Colourbox

Computerome er Danmarks største supercomputer specialdesignet til life science, og forskerne ude hos DTU er nu for alvor ved at komme op i fart i forhold til at sætte den i sving.

Med computerens enorme beregningskraft er det blevet lettere at analysere store mænger data om vores arvemasse og gøre behandlingen af den enkelte patient mere præcis. To nye projekter sigter nu mod at forbedre organtransplantation samt diagnosticere og behandle salmonella, listeria og klamydia med nye værktøjer.

I projekterne har forskerne adgang til en stor mængde data fra blandt andet danskernes arvemasse, elektroniske patientjournaler, røntgenbilleder og DNA-sekventering, der viser, hvordan organismers arvemateriale er opbygget.

Maskinlæringsekspert Peter Bork arbejder i det ene projekt med at udvikle nye værktøjer til at diagnosticere og behandle sygdomsfremkaldende bakterier.

"Som den første forsker på Institut for Bio- og Sundhedsinformatik anvender han to nye neurale netværk på supercomputeren, LSTM (Long Short Memory Networks) og CNN (Convolution Neural Network), der er baseret på matematik og algoritmer og efterligner mønstre i store datamængder," oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Disse neurale netværk er med til at afsløre, hvilke proteiner bakterier som salmonella, klamydia og listeria introducerer ind i andre celler for at inficere dem. Målet er at finde ud af, hvordan bakterierne angriber kroppen, og hvilke stoffer, de afgiver.

"Hvis projektet lykkes, er vi kommet tættere på at få skovlen under klamydia, listeria og andre skadelige bakterier. For danskerne kan det betyde, at vi får en bedre behandling, og at den mad, vi spiser i fremtiden, indeholder færre skadelige bakterier," siger Peter Bork i meddelelsen.

Du kan se mere om projekterne her.

Novo Seeds begejstret for ny supercomputer

DTU får supercomputer til 40 mio. kr.

Firmaer og professorer vil sikre præcise kræftdiagnoser

IBM åbner innovationscenter i København

IBM's supercomputer kan revolutionere billeddiagnostik

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier