MedWatch

Coloplast får patenter i flere lande for særlig stomifarve

Danske Coloplast er i fuld færd med at patentere en særlig farve, der kan hjælpe med at give salget af selskabets stomiposer et løft.

Coloplast Mio-stomipose

En farve kan godt være en opfindelse. I hvert fald har Coloplast nu opnået patenter i flere lande som bevis på, at selskabet har opfundet en særlig grå farve, der kan skjule stomiposen Sensura Mio under selv en tynd, hvid skjorte.

Senest har Coloplast fået patent på farven i Kina. Før jul blev der opnået patenter i Europa og Rusland, og en ansøgning er sendt af sted i USA.

"Normalt er en farve ikke en opfindelse, fordi man siger, at alle farver findes i naturen. Men her har vi opfundet en funktionalitet ved hjælp af en farve - vi har lavet et optisk trick, kan man sige. Vi har kunnet dokumentere, at farven gør stomiposen mere diskret og mindre synlig under tyndt tøj. Derfor har vi kunnet patentere det," fortæller industriel designer Jakob Bendix fra Coloplast.

Han håber, at Coloplast også får held med ansøgningen i USA.

"Hvis man sidder på Europa, USA, Kina og Rusland, så behøver man faktisk ikke flere. Vi er godt dækket ind nu, og hvis vi også får patent i USA, er vi suverænt dækket ind," siger Jakob Bendix.

Han vil ikke komme ind på, hvor meget det nye design skal pynte på selskabets resultater.

"Vi har lavet nogle kalkulationer på, hvor meget mere vi skal sælge på produkterne. Det er klart, at det er med til at gøre en enorm forskel, at vi har optimeret designet, fordi patienten tidligere har fået produkter præsenteret gennem læger og sygeplejersker. Nu går patienten på nettet og læser om produkterne og går selv til lægen med, hvilket produkt de ønsker," siger Jakob Bendix.

Sensura Mios grå farve skal - ud over at kunne skjule posen - også give et look, der minder mere om en gadget end en protese, forklarer han.

"Stomiposer har været hudfarvede i omkring 40 år, men det udtryk ville vi gerne optimere. Hudfarven refererer til en protese og til hospitalsverdenen og fastholder dermed brugeren i en sygdomshistorie. Vi ville gerne lave stomiposen til en moderne gadget i stedet for. Samtidig vil brugerne gerne være diskrete omkring deres stomi," lyder det fra Jakob Bendix.

Han påpeger, at de hudfarvede poser netop ikke er diskrete, fordi de skaber genskind gennem tøjet. Det gør den grå, skyggefarvede pose ikke - deraf det optiske trick. Samtidig ser den grå farve naturlig ud, uanset om man har mørk eller lys hudfarve, fortæller han.

Ifølge Jakob Bendix er farven blevet positivt modtaget blandt brugere, der henvender sig til Coloplast. Samtidig kommer der ønsker ind til flere forskellige farver. Coloplast har dog ikke flerfarvede poser på vej lige med det første.

Coloplast er også nomineret til en Danish Design Award for Sensura Mio. Juryen kalder produktet en "nytænkning af stomiposen" og begrunder blandt andet nomineringen med, at "den æstetiske detalje, der giver brugeren mulighed for at tilpasse produktet til hudfarve, giver designløsningen et sympatisk format".

"Vi ville være stolte over at modtage en pris, for denne branche har slumret med at skabe æstetisk design og at gøre produkterne livsstilsorienterede. Før har det været et praktisk problem, der skulle løses. Nu forsøger vi at se på hele menneskets liv, og hvordan mennesker bliver påvirket af at bruge produkterne. Der er vi first movers," siger Jakob Bendix.

Designprisen bliver uddelt 7. april.

Coloplast-topchef tvivler på USA-aftaler

Coloplast-topchef: Har meget til gode i USA trods misset kontrakt

Coloplast daler efter misset amerikansk udbudskontrakt

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier