MedWatch

Danske iværksættere vil bygge forretning på skuldrene af Nintendo

En nystartet dansk virksomhed vil bygge en forretning op om velfærdsteknologi baseret på udstyr fra spillekonsollen, Nintendo Wii, og dermed levere et markant billigere alternativ til eksisterende løsninger.

Et Nintendo Wii Fitness Board bruges under en presseevent for spillet "Wii Fit." Foto: POLFOTO: ITSUO INOUYE

Det danske selskab Fysiometer, som blev stiftet for nylig, har allerede tiltrukket sig opmærksomhed for deres nye teknologi til at måle styrke under genoptræning. Metoden er bygget op omkring et såkaldt fitness board som bruges sammen med spillekonsollen Nintendo Wii. Den markerer sig særligt ved at være et markant billigere alternativ til den nuværende metode.

Selskabet er nu så småt begynde at komme i omdrejninger, og få sine første kunder og retter blikket mod fremtidens ambitioner.

”Der er flere instanser ved en håndfuld nordjyske kommuner, som har sagt, at de gerne vil købe hos os, men eftersom det er offentlige instanser, så tager det noget tid at få en købsaftale i stand. Derudover er der flere private fysioterapeuter, som har købt udstyret,” siger Martin Grønbech Jørgensen, direktør for Fysiometer.

Ideen opstod via Martin Grønbech Jørgensens forskning i humanfysiologi på Aalborg Universitet. Hans partner, Anders Spliid Hansen, er programmør og indtil videre er de eneste to ansatte i virksomheden. Teknologien blev undersøgt hos Ideklinikken på Aalborg Universitetshospital, og mens det skete, støttede BioMed Community proof-of-concept fasen med 50.000 kr.

Lettere transportabel løsning

Fysiometer står bag software og assisterende udstyr, som måler patienternes fremskrift under genoptræning. Det kan for eksempel ske ved at patienten får en specielt designet sele på, som spændes fast til wii boardet, der måler styrken i benene, når patienten skubber mod boardet med fødderne. Derved kan man blandt andet måle, hvor meget svagere ens patients ene ben er blevet efter en korsbånds operation, samt sammenligne med det det raske ben.

”Vores software får dataen live fra boardet, så fysiotereapeuten eller klinikeren hurtigt kan danne sig et overblik af patientens tilstand. Det gør også at patienten selv kan få et overblik over deres genoptræning, for eksempel, hvis styrken i det ene ben er 35 pct. mindre end i det andet,” forklarer Martin Grønbech Jørgensen.

Fysiometers software trækker derefter dataen ud af wii boardet, som sammenlignes med køns- og aldersvarende referencer. Teknologien kan også måle balanceevne og reaktionshastighed, og er udover at være let at bruge og transportere også markant billigere.

Det nuværende apparat man bruger til styrkemålinger koster omkring 100.000 kr. og vejer omkring 150 kg. Et Wii board vejer godt 3,5 kg. og koster 400-500 kr. Dertil skal der selvfølgelig lægges prisen for software og det ekstra påspændingsudstyr. Prisen vil dog stadig blive meget lavere end det nuværende "guldstandardudstyr" til den slags målinger.

Styrke i tre ting

Derfor er Martin Grønbech Jørgensen overbevist om, at der er potentiale for Fysiometers teknologi inden for fremtidens velfærdsteknologi.

”Styrken i det som vi har gang i nu er tre ting. Vi bruger billig teknologi, vi gør det enkelt og intuitivt at bruge, og til sidste gør vi det også meget let at dokumentere resultater og få fat i dataen med det samme. Det mener vi er en klar styrke hos os,” siger Martin Grønbech Jørgensen.

Selskabet har indgået en et Vækst iværksætter program (ViP) i Nordjylland, hvor man skal have en omsætning på mindst 5 mio. kr. og have mindst 5 fuldtidsansatte inden for fem år.

”Vi er gået med i et ViP program, så det er det, der kommer til at afgøre vores ambitioner vores de næste fem år. Derudover er genoptræning og behovet for denne slags målinger jo ikke isoleret til Danmark, så det er også vores klare forventning, at teknologien har potentiale på de udenlandske markeder,” forklarer Martin Grønbech Jørgensen.

Til sidst skal det nævnes, at selvom det er Sony Nintendos Wii board, som Fysiometer bruger, så er det ikke den eneste mulighed. Der er også en lille håndfuld andre selskaber, som producerer tilsvarende boards, som også kan bruges.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier