MedWatch

EMA kritiserer dansk indrapportering af HPV-bivirkninger

Det europæiske lægemiddelagentur revser et dansk centers metoder til at indrapportere bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Foto: Sisse Dupont/ Jyllands-Posten

Det skorter ikke på hårde ord fra det europæiske lægemiddelsagentur (EMA), når det kommer til det danske Synkopecenter ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler. Agenturet har torsdag udgivet en rapport som er meget kritisk over for centrets metoder til at indrapportere bivirkninger hos de kvinder, der er blevet vaccineret mod HPV-virussen. Det skriver Dagens Pharma.

EMA konkluderede tidligere i november, at der ikke var evidens for at sige, at der er sammenhæng mellem HPV vaccinerne Gardasil og Cervarix og de to syndromer POTS og CRPS, der forårsager træthed og smerte ved patienterne. Men i Danmark er raten af indberettede markant højere end i resten af verden, og derfor har EMA valgt at tage et nærmere kig.

Agentur afviser fare ved HPV-vaccine  

I rapporten kritiserer det Synkopecenterets metoder for at være videnskabeligt uholdbare. Agenturet konkluderer derudover også, at de indrapporterede bivirkninger, der for i øvrigt alle kommer fra Synkopecenteret, repræsenterer et ”meget selekteret udpluk af patienter, som tilsyneladende er udvalgt til at passe ind i den forudindtagede hypotese om vaccine-udløste skader.”

Cervarix produceres af GlaxoSmithKline, mens Gardasil produceres af Sanofi.

Hundredvis med mistanke om HPV-bivirkninger venter på hjælp 

Sundhedsstyrelsen rækker ud til EMA i vaccine-sag 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier