MedWatch

Ingeniørstuderende vil træne kvinders bækkenbunde

En ny bækkenbundstræner med indbygget sensorer, skal hjælpe kvinder med at træne deres bækkenbund korrekt. Bag løsningen står en gruppe ingeniørstuderende fra DTU, der sideløbende med studiet kæmper for at få bækkenbundstræneren på markedet.

Foto: Colourbox

De fleste kvinder har på et eller andet tidspunkt hørt om de berømte knibeøvelser, der blandt andet skal afhjælpe inkontinens. Specielt efter en fødsel er det vigtigt for kvinder at træne sin bækkenbund, fordi man ellers kan få problemer med at holde på urin, luft og afføring, og desuden er der risiko for nedsunken blære, livmoder og tarme.

Men knibeøvelser er faktisk lettere sagt end gjort, fandt de tre stiftere af selskabet NoviPel, der står bag bækkenbundstræneren, ud af. Ikke fordi de selv kæmpede med dem, men fordi en af iværksætternes kæreste lige havde født.

”Hun fik også at vide, at hun skulle lave sine knibeøvelser, men hun var i tvivl om, hvorvidt hun gjorde det korrekt, og om de egentlig virkede. Og så tænkte vi, at det var underligt, at der ikke allerede fandtes en løsning til at måle det,” siger Jacob Espersen, ingeniørstuderende og stifter af NoviPel.

Kniber med ballerne

Derfor kastede de tre mænd sig over udviklingen af en ny bækkenbundstræner. De fandt ud af, at kvinder ofte kniber forkert og enten trykker med ballerne eller lårene i stedet for de egentlige bækkenbundsmuskler. Derfor har de udviklet en løsning ud fra en algoritme, der kort fortalt viser via sensorer i selve bækkenbundstræneren, om kvinderne kniber det rigtige sted. Mens man kniber, kan man samtidig se på sin telefon eller tablet, om man bruger de rigtige muskler.

Den første blåstempling kom, da selskabet kun tre måneder gammel pitchede ideen for et dommerpanel til DTUs AppGarage-arrangemet. Her landede selskabet på en andenplads. Kort tid efter blev NoviPel udvalgt sammen med 21 andre ud af over 600 til at dyste i Danish Tech Challenge med en hovedpræmie på 500.000 kr.

”Vi var lidt en underdog, for vi var nogle af de eneste studerende mod en masse virksomheder, men vi var blandt de seks sidste, der i finalen,” siger Jacob Espersen.

Koster minimum 10 mio. kr.

Siden da er der blevet arbejdet intenst med den videre udvikling, der finder sted sammen med iværksætternes bachelorskrivning. Indtil videre har NoviPel selv kastet penge i projektet, men skal snart ud og søge funding. De regner med, at der skal bruges minimum 10 mio. kr. på at udvikle bækkenbundstræneren alt i alt.

”I første omgang er det meningen, at bækkenbundstræneren skal godkendes som consumer device, der skal sælges online og gennem strategiske partnere. På sigt forventer vi at få produktet godkendt som medical device,” siger Jacob Espersen.

Udover Jacob Espersen består NoviPel i dag af fem andre personer, blandt andet Charlotte Bruun Piester, der har mangeårig erfaring fra blandt andet Coloplast og Ambu.

”Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke havde tid til at gøre alt selv. Founder teamet bestod af to softwareingeniører og en industriel designer softwareingeniør, men vi havde ingen erfaring med at lave forretningsplaner, og vi oplevede, at vi pludselig brugte meget af vores tid på at svare på emails og lave slideshows i stedet for at udvikle software og prototyper,” siger Jacob Espersen.

Business er en udfordring

En af de største udfordringer som nyudklækket iværksætter har været at finde rundt i hele business-verdenen, ”når man bare er en introvert ingeniør.”

”Pludselig skulle vi lære alting meget hurtigt. Det var en udfordring at netværke og få alle til at se, at dette var en ”genial ide”. Samtidig skulle vi være utrolig gode til at scoute, fordi der simpelthen er så mange muligheder i forhold til funding,” siger han.

NoviPel har indsendt en patentansøgning på bækkenbundstræneren og forventer at gå i gang med flere kliniske test i løbet af året.

MedWatch mødte NoviPel på Medico Bazar 2015 på DTU i Lyngby, hvor selskabet var en af udstillerne.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier