MedWatch

Exiqon får rettigheder til prostatakræft-biomarkører

Ny forskning giver håb om langt bedre tests for prostatacancer, end det er muligt i dag.

Foto: Exiqon/ PR

Det børsnoterede danske diagnostik- og genanalysefirma Exiqon får nu rettighederne til biomarkører, der i sidste ende kan sikre mænd meget bedre tests for prostatacancer – baseret på forskning og udvikling på Aarhus Universitetshospital.

Det fremgår af en meddelelse fra Exiqon, hvori det hedder, at firmaet har taget licens til prostatakræft biomarkører, opdaget og valideret af Aarhus Universitetshospital, Institut for Molekylær Medicin (MOMA).

Biomarkører er biologiske stoffer eller bestanddele i vores krop, som kan afsløre eventuelle sygdomme, og hvordan vi sandsynligt vil reagere på lægemidler.

"MOMA har i en længere årrække arbejdet intensivt på identifikation af molekylære biomarkører i flere forskellige kræftformer, herunder prostatakræft," siger professor og læge (MD) Torben Ørntoft i meddelelsen og fortsætter: "Vi ser sjældent biomarkører med et så lovende potentiale, som det vi ser for disse prostatakræft biomarkører, hvilket giver håb for udvikling af langt bedre tests, end hvad der er tilgængeligt i dag."

Exiqon Diagnostics, den ene del af firmaets to forretningsområder, samarbejder med farmaceutiske og diagnostiske selskaber om at udvikle nye molekylærdiagnostiske test, som kan hjælpe kræftbehandlende læger med at stille tidlige og præcise diagnoser og vælge den bedst mulige behandling til den enkelte patient. Adm. direktør Lars Kongsbak siger:

"Dette er en fantastisk mulighed for Exiqon. Vi kan skære flere år af vores igangværende diagnostiske programmer for prostatakræft ved at få adgang til disse validerede biomarkører. For en langsomt udviklende sygdom som prostatakræft kræver en vurdering af biomarkørers prognostisk værdi normalt en opfølgning på 10 år eller mere.”

Samarbejde fortsætter

Lars Kongsbak påpeger over for MedWatch, at firmaet fortsætter arbejdet med Skejby (MOMA), som er det danske center for forskning inden for prostatakræft.

"Det her bygger jo på mange – rigtig mange – års forskning på MOMA. Vi vil sammen med MOMA validere disse biologiske markører yderligere samt konfigurere testen på en platform der nemt kan fungere på hospitaler," oplyser han og tilføjer, at det  ikke meningen, at denne test skal ud i de enkelte lægeklinikker. Den skal bruges i de klinisk kemiske afdelinger på hospitalerne. Testen kan være klar om godt 2 år.

"Samarbejdet med MOMA er et super godt eksempel på et velfungerende offentligt og privat samarbejde – et samarbejde, hvor der bliver mange vindere. Ikke mindst prostatapatienterne. Vi har også et meget spændende og super godt samarbejde med MOMA om et test til tidlig opdagelse af prostatakræft. Der findes et stort behov for bedre og tidlig diagnose af prostatakræft, da mange patienter desværre bliver behandlet unødvendigt. Kan patienterne opdages tidligere, så er vi kommet et stort skridt nærmere en succesfuld behandling," understreger han.

Mange dør med sygdommen

Mere end 50 pct. af den mandlige befolkning over 50 år er ifølge meddelelsen påvirket af prostatakræft, men kun en brøkdel af disse har aggressiv prostatakræft, der kræver behandling; mange patienter dør med sygdommen, ikke af sygdommen.

"Der er således et stort udækket behov for at kunne se forskel på aggressiv prostatakræft, der kræver behandling og indolent (ikke-agressiv, red.)prostatakræft. Gældende metoder for identifikation af personer med prostatakræft afhænger i høj grad af en blodbaseret test for prostata specifikt antigen (PSA), men denne test resulterer i op til 70% falske positive," skriver firmaet.

En positiv PSA-test følges op med trans-rektal biopsi, hvilket igen resulterer i op til 30% falske negative.

"Og prognosen er problematisk, idet mange tumorer fejlklassificeres. Denne kliniske klassificering af patologen danner imidlertid grundlag for at beslutte, om der skal udføres radikal prostatektomi; en operation med betydelige konsekvenser for patienternes livskvalitet," skriver Exiqon.

 Exiqon: Vi er fulgt efter kunderne

 15 år gammel test kan afsløre prostatakræft

 Exiqon har nu plus på bundlinjen 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier