MedWatch

Siemens sælger høreapparatdivision til EQT

Siemens sælger sin høreapparatdivision til kapitalfonden EQT og familien Strüngmann. En fremtidig børsnotering nævnes som en mulighed.

Efter lang tids spekulation er det nu blevet officielt. Siemens har solgt sin høreapparatdivision til kapitalfonden EQT. Det oplyser Siemens torsdag morgen. Prisen lander på 2,15 mia. euro, svarende til præcis 16 mia. kr.

Meddelelsen kommer dagen efter, at danske GN Store Nord trak sig fra et opkøb, som ifølge GN Store Nord selv ville have ændret selskabet fundamentalt. Det er aldrig blevet officielt, at GN Store Nord også har været mere end almindelig interesseret i netop Siemens' høreapparatdivision, men rygterne har igennem flere måneder svirret.

Siemens' høreapparatdivision har i regnskabsåret 2013/2014, der altså netop er fremlagt, genereret en omsætning på 693 mio. euro og samtidig skabt et driftsresultat på 145 mio. euro.

Ifølge Siemens er det forventningen, at handlen vil blive endelig gennemført i løbet af første kvartal 2015.

"Over de seneste år har Siemens HealthCare investeret signifikant i sin audiologiske forretning. Både EQT med Wallenberg-familien som hovedinvestor og Strüngmann-familien har et fantastisk omdømme og stor erfaring inden for healthcare. Handlen er ikke bare god ud fra et finansielt perspektiv - vi er også overbeviste om, at begge investorer har en klar vækststrategi for den videre udvikling af høreapparat-industrien på den lange bane," udtaler Hermann Requardt, adm. direktør for Siemens Healthcare, i meddelelsen.

Siemens vil fortsat eje en lille del af sin ellers nu forhenværende division, idet aftalen er udformet således, at Siemens beholder ejerandel for 200 mio. euro ligesom Siemens fortsat vil have en enkelt bestyrelsespost.

"Siemens' audiologiske forretning har en meget stærk tradition for innovative produkter af høj kvalitet, og vi har særligt været imponerede over de seneste års stærke track record. EQT er fast besluttet på at støtte både ledelsen og medarbejderne i den videre udvikling af forretningen," udtaler Marcus Brennecke, partner i EQT, i meddelelsen.

Strüngmann-familien er kendt for at have stiftet kopiselskabet Hexal AG tilbage i midten af 1980'erne. Tilbage i 2005 solgte stifteren, Andreas Strüngmann, og hans bror Thomas, Hexal 67,7 pct. af deres ejerandel i Eon Labs til medicinalgiganten Novartis for 7,5 mia. dollars. Det gjorde Novartis' kopidivision, Sandoz, til verdens største.

"Siemens har besluttet at reinvestere en del af pengene, fortsætte som aktionær, og drage fordel af videreudviklingen og dermed gøre selskabet en langt stærkere IPO-kandidat (børsnoterings-kandidat, red.) i fremtiden," påpeger Hermann Requardt i meddelelsen.

Hård konkurrence

Carnegies analysechef Niels Granholm Leth, der i en årrække har fulgt branchen tæt, fortalte i går til MedWatch, hvad det ville betyde, hvis Siemens' høreapparatdivision blev solgt til en kapitalfond, også kendt som private equity.

"Påvirkningen på de danske høreapparatproducenter af et salg af Siemens’ høreapparatdivision afhænger af køberen og dennes strategi. Private equity vil formentlig købe Siemens for at skabe en ny markedsleder. Derfor vil de være interesseret i at købe Resound, Starkey eller Widex på et senere tidspunkt,” sagde han til MedWatch og tilføjede, at det derfor vil kræve stor tålmodighed og en lang investeringshorisont fra private equity.

 Carnegie ser fond gå efter markedsleder-rolle inden for høreapparater

Som tidligere nævnt har det aldrig været officielt meldt ud, at den anden interesserede køber var GN Store Nord. I går kom det dog frem, at GN Store Nord havde brugt 95 mio. kr. på due diligence af et potentielt opkøbsmål. I samme forbindelse oplyste GN Store Nord, at man var kommet frem til den konklusion, at det var i aktionærernes interesse, at GN Store Nord sagde nej tak.

"Vi er kommet til den konklusion efter mange overvejelser og lange analyser, at vi kan skabe mere værdi for aktionærerne ved at fortsætte med det, som vi gør. Det er en mindre risikofyldt vej at gå og oven i købet også mere værdiskabende. Det er utroligt fristende at blive et større selskab, men vores mission er at få GNs aktiekurs op," fortalte Anders Boyer, finansdirektør i GN Store Nord, i går til MedWatch i kølvandet på en selskabsmeddelse.

 GN siger nej til "fundamentalt" opkøb

 Opkøb var for dyrt og risikofyldt for GN 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier