Svigermor inspirerede unge iværksættere

To unge industrielle designere har udviklet et nyt apparat, der skal forhindre plejepersonales gener med medicin i pilleform. De to iværksætteres idé er blandt andet blevet til ved hjælp af 3D-print - og den enes svigermor.
Foto: Aalborg Universitet, PR
Foto: Aalborg Universitet, PR

Kan en middag med svigermekanikken danne baggrund for en helt ny opfindelse? Ja, lyder svaret fra to unge iværksættere, hvis ene svigermor faktisk var en af drivkræfterne bag den nye opfindelse. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

De to nyuddannede industrielle designere Henrik Juul og Mads Skak har nemlig opfundet et håndholdt hjælpemiddel, som gør det let og smertefrit for ansatte i plejesektoren at trykke medicin i pilleform ud af blister-indpakninger. Opfindelsen har fået navnet BlisterPop, og idéen opstod ved en familiemiddag, hvor Henrik Juul og hans svigermor talte om valget af emne til hans speciale.

Svigermoren, der tidligere har kørt i hjemmeplejen, kendte til problemet med at skulle dosere medicin i blisterindpakning til borgere for 14 dage ad gangen, og de to iværksættere fandt hurtigt ud af, at der var tale om et udbredt problem.

"Efter en dosering på op til 500 piller kan resultatet være smerter i fingerleddene, som senere fører til slidgigt. En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd har vist, at 26 procent af sygeplejerskerne oplever gener/smerte, når medicindoseringen foregår med piller i blisteremballage," skriver Aalborg Universitet i pressemeddelelsen.

Ikke nemt

Det var dog ikke helt nemt at udvikle, idet der er meget stor forskel på, hvor store piller er. De varierer typisk mellem af være alt fra 4 mm og helt op til 22 mm.

"Gennem udviklingsprocessen har vi haft brug for et redskab, der kunne give den præcision, og det har vi opnået ved at bruge en 3D-printer til at skabe et utal af prototyper. Takket være 3D-printeren har vi opnået en nøjagtighed, der ellers ville være utroligt tidskrævende, hvis det skulle fremstilles i hånden," udtaler Henrik Juul, i pressemeddelelsen.

De to iværksættere vil ikke selv tage deres opfindelse hele vejen til markedet.

"Vi er designere, ikke sælgere. Vores plan er at videreudvikle det, så der kommer en lille motor på. Og så skal vi have 3D-printet nogle nye prototyper og ud og præsentere det for firmaer, som allerede er på markedet, så vi øger chancen for at få produktet ud, udtaler Mads Skak.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også