
Nyreskadetesten NGAL har været i vælten over den seneste årrække, og især ved domstolene hvad angår rettighederne til patentet. Nu har BioPorto imidlertid afsluttet en patentsag i Højesteret mod det svenske selskab Phadia ved at indgå et forlig.
Derudover får BioPorto licens til Phadias patenter vedrørende NGAL, som bruges til at diagnosticere akut nyreskade, på verdensplan.
"Med denne afklaring forventer jeg, at der bliver færre forhindringer forbundet med fremadrettet at drøfte licens- og OEM-aftaler med partnere," siger Peter Mørch Eriksen, BioPortos administrerende direktør, i en fondsbørsmeddelelse.
Bioporto vandt i 2012 en patentsag mod Phadia i Sø- og Handelsretten. Sagen var anlagt af det svenske selskab, der mente, at Ngal-testen krænker deres patent, hvilket dog blev afvist. Phadia ankede dog dommen til Højesteret.
Aftale med ærkerivalen
Samtidig har BioPorto indgået en licensaftale med den amerikanske medicogigant Abbott om krydslicens til begge parters respektive IP-rettigheder inden for NGAL-området. BioPortos største konkurrent på markedet for NGAL-tests er netop Abbott, som udvikler dens egen NGAL-test.
Vilkårene for aftalerne omfatter upfront-betalinger og royalties vedrørende salg for begge parter. BioPorto forventer, at aftalernes direkte virkning på salg og indtægter vil være begrænset i 2014, da de igangværende bestræbelser på at skabe et kommercielt marked for NGAL først skal give effekt.
BioPorto har forsøgt at indgå samarbejdsaftaler med giganterne inden for området i løbet af de seneste år, og har haft en markedsføringsaftale med Siemens, som dog trak sig fra tilbage i midten af januar 2013, blot få måneder efter indgåelsen.
Nedtælling: 1 måned
BioPorto har de intellektuelle rettigheder til diagnosticering af nyresygdomme ved hjælp af NGAL-tests i en række lande. De har dog endnu ikke opnået patent i USA og Canada. En af udfordringerne for selskabet er, at det risikerer at miste et særdeles afgørende patent, nemlig det såkaldte NGAL cutoff-patent.
Sagen går efterhånden ganske lang tid tilbage, og det nuværende forløb er forankret i, at BioPorto i maj 2012 ankede afgørelsen fra første instans, som afviste BioPortos NGAL cutoff-patent, der blev udstedt i Europa i november 2010. Dengang skete afvisningen blandt andet med henvisning til, at patentet var utilstrækkeligt beskrevet.
Den Europæiske Patentmyndighed (European Patent Office, EPO) har været noget forvirret i sagen, men har efter en længere ’farce’ nu fastsat en mundtlig høring i sagen den 1. april 2014.