MedWatch

3D-sårscanner kan blive milliardforretning

Hurtigere behandling og besparelse af millioner for det offentlige. Et stort og indtægtsrigt marked ligger foran virksomheden bag 3D-sårscanneren, Teccluster.

Foto: Colourbox

Det danske firma Teccluster har sat sig på et guldæg. Virksomheden er i samarbejde med Odense Universitets Hospital, OUH, i gang med at udvikle en 3D-sårscanner. Det kan ifølge Per Lynnerup, direktør i Teccluster, blive et milliardforetagende.

Selve 3D-sårscanneren fungerer ved at tage et 3D-billede af såret. Den beregner så arealet og volumen af såret. Det skal holdes op imod, at man i dag benytter sig af millimeterpapir, hvor man tegner omkredsen af såret. Ideen er at sammenligne sårscanninger efter påbegyndt behandling, da nogle behandlinger godt kan skade patienten og gøre såret værre.

”Hvis man nu kan finde ud af, om en behandling virker inden for en halv dag, så kan man jo fortsætte den med det samme. Med den metode man har i dag, hvor der er 25-30 pct. unøjagtighed, går der måske en måned, inden man kan konstatere, om behandlingen hjælper,” siger Per Lynnerup til MedWatch.

Sårscanneren skal blandt andet give en mere præcis og effektiv diagnosticering og behandling af diabetiske fodsår.

Stor offentlig besparelse

En af 3D-sårscannerens forcer er, at den er håndbar og dermed egnet til telemedicin. Det vil f.eks. være muligt for hjemmepleje at benytte sig af sårscanneren. Det vil betyde, at patienten vil slippe for en tur på hospitalet, og lægen vil få samme resultat som ved et lægebesøg.

Ifølge Wellfare Tech vurderes det, at sårscanneren kan give en årlig besparelse for Odense Universitets Hospital på 4,6 mio. kr. Samtidig vil der også være en besparelse på 3 mio. kr. årligt i hjemmeplejen.

Projektet, hvori 3D-sårscanneren indgår som et delprojekt, har fået 8,76 mio. kr. i EU-midler. Udover det har Teccluster samt OUH også puttet penge i projektet, der er endt med et budget på 17,552 mio. kroner.

En kæmpeforretning

Per Lynnerup fortæller, at kliniske tests er overstået i første runde, og i samarbejde med OUH fortsættes der med yderligere verifikationer. Han regner med, at sårscanneren er klar til markedet i slutningen af 2014. Teccluster har ved Markedsmodningsfonden søgt et bevilling på omkring 16 mio. kr.

”Der er bare i EU et potentiale på over 21 mia. kr. Det er jo rigtig mange eksportkroner, og Markedsmodningsfonden går efter danske arbejdspladser og eksportkroner. Vi opfylder sådan set samtlige kriterier. Vi har en prototype, der virker, men produktet skal markedsmodnes,” siger Per Lynnerup.

Teccluster, der flere gange er blevet kåret som Gazelle-virksomhed af Dagbladet Børsen og Jyske Bank, vurderer, at sårscanneren har potentiale til en årlig omsætning på ca. 500 anlæg i Danmark og 30-40.000 i EU. Samtidig oplyser Teccluster, at et anlæg koster ca. 700.000 kr.

Teccluster har vurderet, at hvis man kan levere til det danske behandlingsbehov, vil det skabe 10 danske arbejdspladser. Hvis det lykkedes Teccluster at få 20 pct. af det potentielle marked i Europa og Norden, vil det kunne skabe mellem 40 og 50 arbejdspladser i Danmark.

Et salg kan blive nødvendigt

Hvis Teccluster ikke opnår den ønskede sponsering, vil de overveje at sælge projektet. Per Lynnerup fortæller, at det som altid er finansiering, der er den største forhindring.

”Vi har nogle udenlandske interesserede, der har tilbudt at købe projektet, men vi synes selv, at det er ret interessant at få det gennemført i Danmark,” siger Per Lynnerup.

En af de interesserede købere har en portefølje, hvor sårscanneren vil passe godt ind, forklarer Per Lynnerup. Samtidig er den interesserede køber allerede i hele Europa og inden for på det amerikanske marked. Per Lynnerup mener, at købet har en større værdi i kroner og øre, hvis køberen allerede har et færdigt salgssystem.

”Hvis vi sælger til dem, hvor vi beholder en aktieandel på f.eks. 25 pct. som sleepingpartner, vil det have en ret stor værdi for os. De har indikeret, at de vil købe det hele, og det er et relativt stort tocifret millionbeløb, som de vil give for det,” siger Per Lynneup.

Medicodirektør: Godkendelse tager alt for lang tid 

Dansk plaster kan blive milliardsucces

Bedre behandling af diabetiske fodsår på vej

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier