Masser af nyt udstyr på vej til diabetikere

Der er knap 200 nye blodsukker-målere, insulinpumper, penne og andet udstyr på vej til diabetikere, og et internationalt analyseinstitut ser stor vækst i markedsværdien de kommende år. Storspilleren, den internationale gigant Roche Diagnostics, er mere konservativ.
Foto: Roche / PR
Foto: Roche / PR

BARCELONA

De er her i alle mulige udgaver på den store europæiske EASD-diabeteskonference i Barcelona: de små medicinske apparater som glukosemålere, insulinpumper og pensystemer, der skal gøre hverdagen nemmere for diabetikere. Om mange flere er på vej i det boom af udstyr, der netop nu er i både store og små selskabers pipelines.

Ifølge en ny analyse fra det internationale analysefirma, GBI Research, vil det globale marked for den type udstyr til diabetespatienter vokse årligt med 5,2 procent i perioden 2011-2018 og ramme intet mindre end 25,3 milliarder dollars i 2018. Baggrunden er dels den voldsomme udvikling i antallet af diabetikere over hele kloden, dels den ny teknologi, der som på alle mulige andre områder åbner for helt nye muligheder.

Ifølge GBI er det først og fremmest udstyr til glukose-overvågning, der vil blive det største område med et marked i størrelsesordenen 13,3 mia. dollars i 2018, herunder især glukosemålere, der kontinuerligt kan måle blodsukkerniveauet, såkaldte CGM-systemer. For mange diabetikere vil det give en betydelig ro i hverdagen, men ikke mindst om natten, hvor der er risiko for lavt blodsukker.

Propfuld pipeline

Der er hele 187 produkter i pipelinen, anført af måleudstyr, der hele tiden udvikles teknologisk smartere og allerhelst med det ultimative mål at undgå at stikke sig i fingeren. 60 procent af produkterne i pipelinen er glukosemåleapparater, efterfulgt af forskellige insulinsystemer, herunder penne og pumper. Men der er også 13 produkter under kategorien "kunstige bugspytkirtler" under udvikling.

Verdens formentlig største spiller på markedet med en markedsandel på omkring 15 procent, målt i 2011, er Roche Diagnostics, hvis glukosemåler-brand Accu-Chek har været en stor markedsdriver. I Roche Diagnostics er lederen af Global Strategy & Business development, Dr. Fred Schaebsdau, knap så optimistisk, fortæller han i et interview med MedWatch.

"Der bliver flere ældre, og antallet af overvægtige stiger og medfører flere type 2-diabetikere," pointerer han, men tilføjer, i samme åndedrag, at efterdønningerne af den økonomiske krise siden 2008 imidlertid har skabt et meget stort prispres.

"Vi er nødt til at leve med efterdønningerne af den globale krise, der presser ikke kun regeringer, men også forsikringsselskaber og private mennesker, der har set deres opsparinger forsvinde eller blive reduceret. Så der kommer meget større pres på at begrænse sundhedsudgifterne og begrænse udgifterne til at behandle diabetes-epidemien," siger han.

Konservative Roche

Roche-chefen vurderer således, at markedsvolumen inden for diverse udstyr rettet mod diabetes - med henvisning til Boston Biomedical Consultants - vil stige fem-seks procent årligt de kommende år, men markedsværdien vil til gengæld falde med ca. tre procent årligt på global basis.

"Vi er konservative, fordi vi har set reaktionerne fra betalerne," pointerer han.

Netop Roche Diagnostics har så sent som i august i år måtte afskedige medarbejdere i USA i kølvandet på prispres og lavere tilskud. I forsommeren har der også været rygter om, at koncernen vil sælge denne del af forretningen fra. Det afviser Fred Schaebsdau dog klart med henvisning til, at såvel Roche-topledelsen som topchefen i diagnostik-forretningen har afvist disse rygter for få uger siden i bl.a. tysk presse.

Alliancer frem for opkøb

På spørgsmålet om, hvorvidt Roche i stedet vil gå i offensiven og opkøbe mindre, innovative firmaer, svarer han, at firmaet inden for de seneste ti år har opkøbt to firmaer. Men blandt andet på grund af de nuværende værdiansættelser af firmaer tror han mere på strategiske alliancer, også fordi det giver øget fleksibilitet.

Roches fokus vil fortsat være på såkaldt personalized diabetes management på alle trin i sygdommens udviklingsforløb. Det dækker over, at koncernen ønsker at levere data, altså løsninger, der gør det nemmere og mere overskueligt for både patient og læge at få et overblik over den enkelte persons sygdomsforløb, så den pågældende bedre kan reagere på det.

 Positivt Tresiba-studie fra Novo Nordisk 

 Medtronic tættere på lancering af kunstig bugspytkirtel 

Et alternativ til nålen

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også