Bent Hansen: Gennembrud for OPP-samarbejder

Der er i øjeblikket en ketchup-effekt i gang i forhold til offentlig-private samarbejder efter flere årtiers tøven. Ifølge formanden for Danske Regioner, Bent Hansen vælter det frem med mange og store projekter, som har klare udviklingsperspektiver for de private aktører.
Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten
Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten

Regionerne er i øjeblikket i gang med at indgå en stribe aftaler med private konsortier, der bl.a. skal finansiere og bygge flere store psykiatrihospitaler og drive egentlige hospitalsafdelinger inden for kræft-og smertebehandling.

Fremgangen bliver af Danske Regioners formand Bent Hansen (S) kaldt et egentligt gennembrud for OPP-projekterne, der ellers i årevis har lidt under politisk modvilje.

"Det er lidt som med en ketchup-flaske, man ryster og ryster. Nu vælter det frem med mange og store projekter, som det offentlige på denne måde får mulighed for at realisere, og som også har klare udviklingsperspektiver for de private aktører," siger Bent Hansen til Berlingske.

Mens der er store aftaler om byggeri, infrastruktur og vedligehold på vej, så som det nye 25.000 kvadratmeter store psykiatrihospital med bl. a. en stor retspsykiatrisk afdeling i Skejby eller et tilsvarende projekt er også på vej i Region Syddanmark, hvor fem konsortier har lagt billet ind på at stå for at bygge samt drive og vedligeholde et nyt 17.000 kvadratmeter stort psykiatrihospital til 450 mio. kr. ved Vejle Sygehus, er der også mere omfattende samarbejder på vej i forhold til sundhedsområdet.

Nogle funktioner bedre i privat regi

I  Nordjylland har regionen indgået en aftale med Falck Healthcare om at etablere og levere personale til to lægehuse, som det ikke har været muligt at få praktiserende læger til at overtage på almindelig vis, lige som den private aktør sammen med to privathospitaler har indgået et "strategisk partnerskab" med Region Sjælland om at drive en smerteklinik på Næstved Sygehus samt stå for undersøgelse af behandling af folk med lunge-, hjerte-og allergi-sygdomme samt neurologiske lidelser.

Gennembruddet skyldes ifølge Bent Hansen ikke mindst finanskrisen og de medfølgende, stramme offentlige budgetter, hvor vækstraterne er styrtdykket de senere år og nærmer sig nulvækst. Det har gjort det nødvendigt at inddrage privat kapital og ekspertise for at få gennemført ønskede projekter.

"Men der ligger også en lyst til endelig at få afprøvet og testet, hvad vi har talt om de seneste 20 år. Hvad kan vi gøre bedre med OPP, og hvad skal vi holde os fra? Nogle funktioner ligger nok også bedre i privat regi. Byudvikling som det, der skal til at ske i Risskov, er jo f. eks. ikke regionens spidskompetence," siger han til Berlingske.

 Aftale om regioners økonomi på plads

 Forsker: Flere OPP-samarbejder på vej

 Rehab-direktør: Den helt rigtige strategi

 ”Vi vil gerne være en driver i konsolideringen” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også