MedWatch

DADIF ser optimistisk på fremtiden

En frisk konjunkturrapport vidner om positive omsætningsforventninger hos Dansk Diagnostika- og Laboratorieforening (DADIF). Men Morten Dyrner, adm. direktør i Holm & Halby, er mere skeptisk.

De danske leverandører af laboratorieudstyr og diagnostika til landets sygehuse og virksomheder ser positivt på udviklingen i omsætningen i 2013.

Det fremgår af en ny konjunktur-rapport fra brancheforeningen Dansk Diagnostika- og Laboratorieforening (DADIF). Den ansvarlige for DADIFs statistikudvalg, Morten Dyrner, adm. direktør i Holm & Halby, har dog en mere nuanceret holdning til forventningerne.

”Inden for laboratoriedelen ser vi et typisk billede, nemlig at det er en branche, der består af mange specialister og måske derfor er optimister. Jeg tror, der er lidt ønsketænkning i det efter nogle hårde år for nogle virksomheders vedkommende.

Gennemsnitligt har vi inden for laboratoriedelen ligget med lave overskudsgrader i rigtige mange år, nemlig mellem 2 og 3,5 pct. Det har også været en længere periode med stort prispres,” siger han til MedWatch.

Laboratorie-leverandørerne

Af rapporten fremgår det, at 85 pct. af virksomhederne som producerer/sælger laboratorieartikler forventer en fremgang i omsætningen af laboratorieartikler i 2013. Tilsvarende forventer 55 pct. af virksomhederne som producerer/sælger diagnostika en fremgang i omsætningen af diagnostika i 2013.

Over 60 pct. af branchen, der handler med laboratorieartikler, har oplevet fremgang i omsætningen i 1. halvår 2013 sammenlignet med samme periode året før. Knap 40 pct. af branchen har dog oplevet status quo i omsætningen sammenlignet med samme periode sidste år.

”Forventningerne til 2013 sammenlignet med 2012 synes at være moderat positive. Ca. 85 pct. af branchen forventer således en fremgang i omsætningen, hvoraf knap 50 pct. dog kun forventer en svag fremgang på 0-5 pct.,” skriver rapportens forfattere og Morten Dyrmer tilføjer:

”Over 60 pct. fik i 1. halvår en større omsætning end samme periode året før. Men fremgangen er på mellem 0 og 5 pct., og det er stort set den fremgang, der er i omkostningerne. Jeg tror, at der er lidt overkapacitet mange steder. Det kan man også se ved, at de ikke forventer at ansætte mange trods forventninger om omsætningsfremgang.”

Ingen rød tråd

Hvis man skal sætte ét ord på det seneste års tid, understreger han, så er det uforudsigelighed. Der har ikke været en rød tråd, en trend, for branchen. Nogle har haft fremgang, andre ikke - det afhænger også en del af, om der lige investeres i det område, hvor en virksomhed har en portefølje af produkter.

”Københavns Universitet med Mærsk-bygningen rører på sig på laboratoriesiden netop nu, specielt for inventarleverandører, der nærmest er på overarbejde for tiden. Nogle laboratorie-produkter skal ind sammen med inventar, men der er jo ikke sket egentlige investeringer endnu, hvor vi er i udbudsfasen.

 Når det gælder sygehusbyggerierne, så kommer det først senere; ingeniører og arkitekter er i gang med at skrue udbud sammen, vil jeg tro.”

Diagnostikabranchen

Over 65 pct. af branchen, som handler med diagnostika, oplevede en fremgang i omsætningen fra 1. halvår 2012 til 1. halvår 2013. Godt 20 pct. oplevede en moderat omsætningsfremgang på 0-5 pct., men mest iøjefaldende er det, at knap halvdelen af virksomhederne oplevede en fremgang på 5-10 pct., hedder det i rapporten med denne tilføjelse:

”Forventningerne til 2013 er forsigtigt optimistiske, hvor knap halvdelen af virksomhederne forventer en omsætning på niveau med den nuværende. Dog forventer den resterende del begrænset fremgang, hvilket betyder, at ingen virksomheder forventer tilbagegang i omsætningen.”

Morten Dyrner siger om den del af branchen:

”Inden for diagnostik er udviklingen anderledes og mere positiv, og her har man også overskudsgrader i størrelsesordenen 10-20 pct., da langt de fleste er store internationale selskaber, der nok er styret noget mere af forretningsfolk. Og så ved vi, at der investeres meget i sundhedsområdet, regionerne skal altid finde penge til at behandle de patienter, der kommer ind.”

Branchen frygter svenske tilstande

Der er dog også nogle truende skyer forude.

”Eneste trussel, der er ganske alvorlig, er, når regioner slår sig sammen og snakker om kæmpe licitationer som i Sverige. Her er der nogle produktområder, hvor man tvinger leverandører til at partnere sig sammen med den ene som hovedentreprenør. Hvis man får den forkerte partner, har man tabt noget, der er ude af ens egen kontrol. Det er der nogle, der har tabt big time på i Sverige, hvor de har været vant til at være faste leverandører tidligere. Det frygter man lidt i Danmark. Det er svært at finde ud af, hvem man skal byde ind sammen med.”

Fondsejet laboratoriefirmas indtjening dykker 

Laboratorie-leverandør fordobler bundlinjen 

Labflex kaster sig ind i hospitals-kampen 

Lille overskud hos laboratorie-leverandør 

Rekordsalg hos laboratorie-leverandør 

Rekordresultat hos laboratorie-leverandør

Bundlinjen vokser 50 pct. i familieejet firma

 

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier