MedWatch

Brødrepar jagter penge til epilepsi-opfindelse

To brødre satser på at kunne behandle epilepsi-patienter med en enkel maske i stedet for at fylde dem med bedøvende medicin. Men på trods af en blåstemplende Venture Cup-pris kæmper douen ”bravt for at holde skruen i vandet”.

Foto: Colourbox

Troels Johansen håber, at der snart kommer venturepenge på bordet. Han og broren Asger Johansen står med selskabet BalancAir bag opfindelsen, der i juni hev en pris hjem fra årets Venture Cup Startup Competition inden for life science:  En maske, som uden brug af medicin potentielt kan forebygge og afbryde epilepsianfald.

”Vi har snakket med forskellige venturefolk. Udfordringen er, at de bliver ved med at sige: ’Vi skal lige se’. Det er også fint nok, men det betyder, at vi kæmper en brav kamp for at holde skruen i vandet,” siger Ph.d.-studerende Troels Johansen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet til MedWatch.

Masken virker ved at hæve niveauet af CO2 i indåndingsluften. Ved at gøre det, falder pH-værdien i kroppen, og kropvæsker som blod bliver mere surt.

”Det har en betydning i hjernen for, at man sænker nervesystemets påvirkelighed. Det betyder, at man hurtigt kan stoppe epileptiske anfald, men også at man kan imødegå epileptiske anfald,” siger Troels Johansen med henvisning til, at epileptikere sommetider kan mærke et kommende anfald.

På 20 sekunder

I øjeblikket bliver energien og de tilbageværende penge brugt på at færdiggøre et patientforsøg med opfindelsen. Masken vil angiveligt kunne stoppe et epileptisk anfald inden for 20 sekunder - andre præparater tager op til fem-ti minutter, før de virker. Og ilt-niveauet bliver ikke for lavt, når man trækker vejret igennem masken, forsikrer han.

”Hvis man måler den mod den gamle pose, som man ånder i ved et hyperventilationsanfald, så løber man ret hurtigt tør for ilt. Det handler om at finde balancen, og den har vi fundet.”

Brødrene forventer, at det kliniske forsøg, hvor masken testes på 20 epilepsipatienter, om et års tid kan bevise, at maske virker efter hensigten. Den kommercielle potentiale er betydeligt – især fordi masken ud over mod epilepsi potentielt kan bruges mod feberkramper og migræne. Fordi masken er genbrugelig, vil tredjeverdenslande specielt nyde godt af opfindelsen.

”På den måde er det fantastisk, fordi det er udstyr, som kan genbruges. Rent kommercielt vil det måske ikke være den helt gode idé at have et genbrugeligt – alting går henimod at være engangsbrug, fandt jeg ud af, da jeg prøvede at kontakte firmaer. Der er bedre økonomi i det, fordi du kan sælge flere enheder,” siger Troels Johansen og peger på, at der i hvert fald er et godt potentiale i det for patienterne.

Er det et svært marked at komme ind på med medicin som en gængs løsning?

”Der er også mange situationer, hvor man bruger Stesolid (bedøvende medicin, red.) til at stoppe anfald. Der kommer vi med bedre alternativ. Stesolid bliver i systemet, og det har en lang udvaskningsperiode. Ud over at det tager længere tid at virke, så er der også længere tid hvor man har effekten i blodet, hvor man har det i blodet. Masken virker hurtigt, og den holder op med at virke meget hurtigt.”

 Her er Ørnskovs råd til iværksætterne 

 Ungt iværksætter-netværk spirer

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier