Investeringsdirektør: Kom nu sygeplejersker

Lars Stigel, direktør for Østjysk Innovation (ØI) og formand for foreningen Forskerparker og Innovationsmiljøer i Danmark vil have sygeplejersker til at blive iværksættere. De har fingeren på pulsen, mener ØI, der netop har investeret i en idé fra en sygeplejerske.
Genrefoto fra sygehuset i Esbjerg. | Foto: ANDREASEN CARSTEN, Jyllands-Posten
Genrefoto fra sygehuset i Esbjerg. | Foto: ANDREASEN CARSTEN, Jyllands-Posten

Kom nu frem med idéerne.

Der går alt for mange idéer og mulige forretninger tabt, fordi sygeplejerskerne på landets hospitaler ikke tænker lidt mere i business og fortæller om de idéer, de får i deres daglige arbejde. Det er nemlig ikke kun læger og forskere, der har iværksætterpotentiale.

Det er budskabet fra direktør Lars Stigel fra et af landets innovationsmiljøer, Østjysk Innovation (ØI), der netop selv har investeret i en god idé, som en sygeplejerske, Karen Juelsgaard Christiansen, fik i forbindelse med sit arbejde på Aarhus Universitetshospital.

Traditionelt set har det mest været læger og forskere, der kaster sig ud i en iværksættertilværelse på basis af ideer og projekter til løsninger og forbedringer i sundhedssektoren, mener Lars Stigel, der også er formand for foreningen Forskerparker og Innovationsmiljøer i Danmark.

Fingeren på pulsen

”Det er dem, der har i fingeren på pulsen og føling med, hvilke problemer der er i hverdagen på sygehuset, plejehjemmet eller klinikken. De har i kraft af deres erfaring og store, faglige viden en intuitiv forståelse for, hvad der er en god løsning. Det er på den baggrund, at de virkelig gode ideer opstår. Ideer, som kan gøre en reel forskel i patienter og kollegers hverdag,” siger Lars Stigel i en nyedsmeddelelse, der er sendt til MedWatch. Han tilføjer:

”Jeg kan kun opfordre til, at man får prøvet sin idé af, for at se om den holder vand. Ellers betyder det jo, at der går en masse idéer og mulige forretninger tabt, som ville være til gavn for patienter og kolleger. De bedste løsninger kommer altid fra de mennesker, der står med problemstillingen til dagligt. De ved nemlig bedst, hvad der vil fungere i praksis.”

Sådan opstod idéen

I meddelelsen beskriver Østjysk Innovation den konkrete investering, som investeringsselskabet nu har gjort i Karen Juelsgaard Christiansen, hvis idé opstod på Hjertemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby:

”Problemet er, at de patienter, der har været tilkoblet en respirator igennem længere tid, får lagt tuben til ilt ind via forsiden af halsen i stedet for gennem munden og ned i halsen. Derved kommer der et kunstigt hul på halsen ind til luftvejen. Hullet kan have svært ved at lukke igen på grund af en vedvarende strøm af luft og sekret, og forbindinger har tendens til at løsne sig, når der opstår tryk i luftrøret, hvis patienten fx hoster, sukker eller rømmer sig. ”

”Jeg har set mønsteret flere gange, og når en forbinding løsner sig, kan vi kun forsøge med en ny slags tape eller forbinding, men der er aldrig noget, der virker i længere tid ad gangen,” siger Karen Juelsgaard Christiansen i meddelelsen.

Heri hedder det videre, at der, når forbindingen løsner sig, er stor risiko for infektion.

”Derudover bliver patientens hostekraft stærkt nedsat, fordi lungerne mister noget af sit naturlige modtryk. Lungerne vil i ringere grad kunne folde sig helt ud, når de ikke er under optimalt tryk, og derfor bliver slimet i lungerne ikke løsnet effektivt. Ophobning af slim i lungerne kan udvikle sig til lungebetændelse, hvilket er livsfarligt for de svækkede, afkræftede og nogle gange underernærede respiratorpatienter, der er vågnet af koma,” skriver ØI.

”Under en nattevagt var der en patient, der var blevet frakoblet respirator. Han havde dog massive vejrtrækningsproblemer og fik derfor en minirespirator over mund og næse. For at den skulle virke, så måtte jeg stå og holde over det kunstige hul, hvor respiratorslangen tidligere var koblet til. Men der var jo ti andre patienter, som jeg også skulle holde øje med. Det var ret problematisk, at jeg skulle stå der og holde på hullet, og jeg tænkte, at man altså måtte kunne gøre det smartere,” fortæller hun. 

Karen Juelsgaard Christiansen har nu opfundet ”en forsegling, der kan lukke hullet effektivt og hygiejnisk”. Via Region Midtjyllands kontor for teknologioverførsel blev der indsendt en patentansøgning og skabt kontakt til Østjysk Innovation, der investerede i projektet.

Østjysk Innovation og Region Midtjylland, der ejer firmaet, regner med, at produktet vil være på markedet om et par år. 

Om Østjysk Innovation

Østjysk Innovation A/S er et statsligt godkendt innovationsmiljø, der investerer statslige og egne midler i forretningsudvikling af nye, innovative og højteknologiske forretningsidéer. Ud over investering hjælper Østjysk Innovation iværksætteren med sparring, rådgivning, opbygning af netværk, tiltrækning af investorer, kontakt til kunder, administration etc.

Østjysk Innovation har siden 1999 investeret i mere end 125 nye selskaber. De fleste udspringer fra forskningsmiljøer som fx Aarhus Universitet, Århus Universitetshospital og Ingeniørhøjskolen i Århus samt fra virksomheder og private personer i den midtjyske region.

Østjysk Innovation kan investere op til 4 mio. kr. i første runde. Der er mulighed for at bidrage med yderligere opfølgningskapital.

Kilde: Østjysk Innovation

 Biotek-salg kommer flere iværksættere til gode

 Her er de innovationsmiljøer, der vil lægge sig sammen 

 Vækstvirksomheder møder ”dødens gab”

 MTIC: Fem faldgruber i hospitalsinnovation

 Overlæge: Mere mobilteknologi, tak 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også