MedWatch

Firmaer og professorer vil sikre præcise kræftdiagnoser

To firmaer, DTU og Vejle Sygehus, vil gøre det muligt for læger at vælge den optimale medicin. Selskaberne får stort millionbeløb fra Højteknologifonden til projektet.

Kræftceller | Foto: Colourbox

To danske firmaer, DTU og Vejle Sygehus går nu med støtte fra Højteknologifonden sammen for at finde det værktøj, der kan sikre kræftpatienter en langt mere præcis diagnose, dvs. udvikle en platform til genetisk analyse.

”En række teknologiske gennembrud har gjort, at den genetiske information i kræftvæv kan fastslås i mindste detalje. Det har samtidig gjort det muligt at udvikle medicin, der er rettet mod bestemte typer af kræftvæv.

Alligevel har lægerne i praksis ingen mulighed for at ordinere den optimale medicin til den enkelte patient, for der er ingen værktøjer, der hurtigt kan oplyse dem om, hvilke genetiske mutationer der ses i den enkelte patients kræftvæv,” skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse, hvori fonden oplyser, at den støtter projektet med 22 mio. kr.

Derudover kan der også ske forandringer i vævet undervejs i behandlingsforløbet. Den medicin, der var effektiv i starten, kan blive mindre virksom senere.  

”Skal lægen tilrettelægge den bedste behandling, kræver det viden om, præcis hvilken personlig kræftsignatur patienten har, og hvordan den udvikler sig undervejs,” hedder det videre.

Ekspertise på flere felter

Medicofirmaet Exiqon A/S, Vejle Sygehus, Intomics A/S, der ved hjælp af en supercomputer er ekspert i at analysere store datamængder, og Center for Biologisk Sekvensanalyse på DTU lægger nu deres ekspertiser inden for genetiske markører, kræft og bioinfomatik sammen. Målet er at udvikle den platform, som kan analysere prøver fra kræftvæv og beregne, hvilken medicin der vil give den mest effektive behandling for den enkelte patient, oplyser fonden.

Projektet vil ifølge professor Søren Brunak fra DTU, der i øvrigt stiftede Intomics, eliminere virkningsløs behandling, som er forbundet med store omkostninger og ofte mange bivirkninger.

Og professor Anders Jakobsen, Vejle Sygehus, påpeger i en kommentar, at læger ”med langt større sikkerhed vil kunne vælge den rigtige medicin til den rigtige patient på det rigtige tidspunkt.” Vejle Sygehus er førende i forskningen i tarmkræft, og derfor vil projektet i første omgang have tarmkræft i fokus, hedder det i meddelelsen.

Børsnoterede Exiqon har teknologien til måling af genetiske markører, og administerede direktør Lars Kongsbak ser et stort globalt behov for denne type produkter:

”Vi forventer derfor et hurtigt optag af nye produkter i markedet,” påpeger han.

Samlet set er der tale om en investering på 39 mio.kr., og projektets varighed er fem år.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier