MedWatch

Danfoss-familien med i nyt diabetes-projekt

Clausen-fond er storaktionær i firmaet, der rykker tættere på markedet med ny type insulin-pumpe til type 2-diabetikere.

Foto: Carsten Andreasen

Medico-firmaet CeQur SA, der er delvist ejet af Danfoss-familien, er måske allerede i 2014 klar til at gå ind på diabetes-markedet med en ny type insulinpumpe målrettet patienter med type 2-diabetes, også kaldet gammelmands sukkersyge.

Hvordan den endelige strategi skal udformes, afhænger til dels af, hvor meget kapital selskabet formår at rejse.

Det oplyser direktøren for det danske udviklingsselskab, CeQur ApS, Peter Gravesen. Han er også Chief Technology Officer i det schweiziske moderselskab, men sidder fysisk placeret ved Danfoss i Nordborg.

”Vi fik i december 2012 et CE-certifikat og har for første gang i februar i år vist vores produkt frem på ATTD-konferencen i Paris. Vi vil også på andre konferencer begynde at vise frem, at vi er her,” siger Peter Gravesen, der oplyser, at det selvfølgelig er planen at få adgang til det europæiske og amerikanske marked.

Positive resultater

Der er tale om en insulinpumpe med en blød kanyle, der leverer basal insulin, og så kan patienten selv aktivere en knap og få mere insulin i forbindelse med måltider.

På konferencen, Advanced Technologies & Treatments for Diabetes (ATTD), fremviste firmaet positive resultater for kliniske studier på 20 patienter. Flere resultater vil løbende blive offentliggjort, ligesom nye studier vil blive sat i gang.

Gravesen tilføjer, at selskabet netop nu arbejder på både design, videreudvikling af produktet og på at gøre sig klar til at geare produktionen til store volumener.

Hvad er tidshorisonten for at komme på markedet?

”Der er forskellige parallelle planer, fordi det afhænger af finansiering. Vi er jo venturekapital finansieret, så vi har hele tiden en pose penge, der rækker et stykke ud i fremtiden. Vores planer er således under forudsætning af forskellige finansieringsscenarier.”

Gravesen tilføjer, at det er planen at indlede flere kliniske studier.

”Og vi er i fuld gang med at udvikle det her produkt, der skal produceres til den rigtige pris og i meget høje volumener, mange millioner. Men produktet skal først være færdig til salg ved udgangen af 2014.”

Har I samarbejdspartnere inden for industrien?

”Vi har jo samtaler med mange forskellige, men vi er ikke direkte hægtet op på noget selskab."

Så det er meningen, at I selv vil tage produktet på markedet?

”Det er den plan, vi kører efter. Men hvis den næste runde af finansiering medfører, at en eksisterende spiller går ind i det med masse penge, så kommer de jo også til at bestemme. Sådan er det jo. Det er vi helt klar over. Derfor har vi parallelle planer.”

Ny aktuel finansieringsrunde

CeQur står netop nu foran en finansieringsrunde. Største aktionær med 42 pct. af aktierne er BmcVentures, ejet af Danfoss-familien via Bitten og Mads Clausens Fond. Den post vil dog blive noget udvandet nu, da Bmc ifølge Gravesen ikke vil skyde flere penge i selskabet. Clausen-familien er ifølge direktøren med, fordi udviklingen af produktet blev startet på Danfoss, hvorefter selskabet blev spundet ud i 2008.

Gravesen ønsker ikke at fortælle, hvor meget kapital, der er rejst til udviklingen siden da. Men det internationale magasin, Start-up, skrev tilbage i 2010, at firmaet i december 2009 rejste 29,6 mio. dollar, og siden har der været flere kapitalrejsninger. I artiklen nævnes aktionærerne Bmc Ventures, Endeavour Vision SA, Schroder & Co. Bank AG og Venture Incubator AG.

Hvordan er konkurrencesituationen?

”Insulinpumper er der rigtig mange af, primært til type 1, der er ikke så meget fokus på type 2, men det er ved at komme nu. Vi har en meget direkte konkurrent, Valeritas, der er gået på markedet for et halvt år siden. Det går dem vældig godt, og det er meget stærkt med til at øge interessen for vores selskab. Derudover er der eksisterende spillere, der nu også går ind med deres type2-strategier.”

Hvad adskiller jeres produkt fra det nylancerede produkt?

”Deres produkt er et ét-dags-produkt, vores er et tre-dags-produkt, og så har vi en lille elektronisk enhed, så man hele tiden kan få information om, hvad dag man er på, og hvad dag, der skal skiftes. Vi kalder det en messenger, for det der sker er, at man trykker på knap, og så får man besked tilbage via vibrationer. Det er meget simpelt og diskret.”

Se produktet her på YouTube.

Medtronic hjælper kunstig bugspytkirtel på vej 

Insulin-pumper og pacemakere sårbare over for hacking

Roche får godkendt sit insulinpumpesystem 

Medicinalkæmpes insulinpumpe fjernes fra markedet

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier