’Riskær-fond’ overtager stamcellebank

Det danske selskab StemCare har foretaget en aktie-emission, der har tilført den private stamcellebank 17 mio. kr. i ny kapital.
Men samtidig er den eksisterende aktiekapital nustillet, forklarer selskabets bestyrelsesformand Teddy Jacobsen til MedWatch.
”Egenkapitalen var negativ, og tiderne er jo sådan, at pengene ikke hænger så løst på folk, som de gjorde engang. Så derfor fandt vi, at det egentlig var mest fair at vedtage to ting. Dels at aktien skulle gå i nul, og at den dermed blev annulleret. Samtidig skulle aktionærerne have fuld, ligelig ret til at tegne nye aktier i det omfang, som de tidligere havde.”
Det vil sige, at man så at sige startede på en frisk, hvor alle kunne tegne forholdsmæssigt i forhold til de penge, de tidligere havde skudt ind nominelt.
Overasker ikke
”Og så havde vi sat en kurs ud fra en ambition om at få godt 17 mio. kr. i kassen. Det har vi så også klaret. Alle havde mulighed for at kunne tegne nye aktier, og det var der stort ikke nogen, der havde lyst til. Så det er hovedaktionæren og få andre aktionærer, der har ønsket at deltage på ny, og det overrasker os ikke.”
Hovedaktionæren er ifølge Teddy Jacobsen CC Holding. Det er et datterselskab, der er fuldt ud ejet af Fonden af 1. december 1997.
En fond, der ved udgangen af 2012 havde en formue på 274 mio. kr. En formue, der oprindelig er skabt på baggrund af ejerskab og salg af Riskær-virksomheden CyberCity.
Ud over at være bestyrelsesformand i StemCare er Teddy Jacobsen desuden direktør i CC Holdning. Selskabet var i en årrække aktionær i CopyGene, før man i 2008 medvirkede til opkøbet af konkurrenten Stemcare.
Hårdt arbejde
Herefter gik StemCares største aktionær i betalingsstandsning i 2009, og ved den efterfølgende konkurs valgte CC Holding så at overtage den aktiepost og en række kreditter. Ved udgangen af 2012 ejede CC Holding ifølge selskabets årsrapport knap 65 pct. af aktiekapitalen, og man ’har lagt betydelige kræfter i en tilpasning af virksomheden’, som der står skrevet i årsrapporten. En tilpasning, der nu fortsætter.
”Mange af de mindre aktionærer kom ind på et tidspunkt, hvor der var meget hype i aktiemarkedet, for at være helt ærlig, og så har de desværre ikke fået indfriet forventningerne. Nu kommer vi så anden gang, hvor vi desværre ikke kan sige, at guldet ligger lige foran, men at det er hårdt arbejde, ja så er der ikke så mange, der har ønsket at slutte op om firmaet. Men det er også fair nok,” siger bestyrelsesformanden og fortsætter:
”Man kunne godt gå ind og sætte en symbolsk kurs i en kapitaludvidelse, men da egenkapitalen var tabt, tænkte vi, at det nemmeste var at starte fra nul igen. Og så måtte hver aktionær så vurdere, hvad fremtiden kunne byde. Vi gennemførte det på en generalforsamling, hvor der i øvrigt ikke var nogen indsigelser fra aktionærerne.”
På speederen
Egenkapitalen er blevet genetableret, og der er midler til den fortsatte drift.
”Så vi er alive and kicking. Vi har sikret, at virksomheden kan fungere og indfri de ambitioner, som selskabet har, selv om markedet er hårdt,” siger han og uddyber:
”Vi vil gerne på eget initiativ fylde mere på det nordiske marked, og samtidig er vores håb, at det generelle europæiske marked stabiliseres, fordi salget af de her produkter har været hårdt ramt af den økonomiske krise. Og vi skal nu vurdere, hvor meget vi tør træde på speederen på nye initiativer.”
Tom pengekasse i stamcellefirma
NeuroSearch-direktør træder ud
Direktør for privat stamcellebank går efter nøglerolle i national bank
Relaterede artikler:
Tom pengekasse i stamcellefirma
For abonnenter
NeuroSearch-direktør træder ud
For abonnenter