MedWatch

Omniscan-patient får 29 mio. kr. i erstatning

GE Healthcare skal betale en 61-årig amerikansk patient 5 mio. dollar i erstatning som følge af invaliderende bivirkninger fra kontrastmidlet Omniscan.

Foto: Colourbox

GE Healthcare skal betale 5 mio. dollar, svarende til 29 mio. kr., i erstatning, fordi selskabet vidste, eller burde have vidst, at brug af mr-kontrastmidlet Omniscan udgør en fare for patienter med nedsat nyrefunktion. Det har en føderal domstol i Cleveland, Ohio, slået fast, skriver Dagens Pharma.

Patienten, den 61-årige amerikaner Paul Decker, fik Omniscan i forbindelse med en rutinemæssig undersøgelse tilbage i 2005. Efterfølgende udviklede han den ofte invaliderende, og til tider dødelige, bivirkning nefrogen systemisk fibrose (NSF). Den 61-årige mand er i dag invalideret som følge af NSF. Den risiko har GE Healthcare ifølge domstolen ikke informeret godt nok om.

Flere hundrede amerikanske NSF-patienter har i de seneste år lagt sag an mod medicinalselskabet, fordi de mente, at deres skader kunne kædes sammen med mr-scanninger, hvor der havde været anvendt Omniscan. Sagen om Paul Decker er ifølge hans advokat den første, der er nået frem til en egentlig domstolsafgørelse. GE Healthcare har angiveligt indgået forlig i flere hundrede sager, inden de kom for en domstol. Indholdet af samtlige forlig er fortrolige. Ifølge flere amerikanske medier vil GE Healthcare anke afgørelsen.

I Danmark har ca. 70 nyrepatienter fået stillet diagnosen NSF, mens ca. samme antal menes være afgået ved døden uden at have fået stillet diagnosen. Patientforsikringen har udbetalt omkring 25 mio. kr. til danske nyrepatienter som følge af alvorlige skader efter undersøgelser med Omniscan.

 GN fortsætter jagt på milliard-erstatning

 GN's sag mod tyske konkurrencemyndigheder afvist 

 Superscanner på vej til kræftbehandling 

 Analyse: Stabil M&A-aktivitet i medicobranchen 

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 38

Ugen bød på en milliardkontrakt til Bavarian Nordic, mens Novo Nordisk forventer at sende et ugentligt insullin på markedet inden længe. Medicinrobotter skal erstatte manglende medarbejdere i sundhedsvæsenet. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier