Branche bobler af optimisme

Dansk Diagnostika- og Laboratorieforenings medlemmer er optimistiske i forhold til 2013, viser konjunkturanalyse. 2012 var dog ”en blandet landhandel” på bundlinjerne, siger direktør.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Omsætningsfremgang over det meste af linjen i 2. halvår 2012 og optimistiske forventninger til 2013.

Det er, her midt i en opslidende lavkonjunktur, de positive signaler fra medlemmer i brancheforeningen Dansk Diagnostika- og Laboratorieforening (Dadif), fremgår det af en dugfrisk konjunkturanalyse for branchen.

”Medlemmernes forventninger til 2013 er entydige positive. Således forventer 95 pct. af virksomhederne, som producerer/sælger laboratorieartikler, en fremgang i omsætningen af laboratorieartikler i 2013. Tilsvarende forventer hele 99 pct. af virksomhederne, som producerer/sælger diagnostika, en fremgang i omsætningen af diagnostika i 2013, ” lyder konklusionen i analysen.

En blandet landhandel

Den ansvarlige for Dadifs statistikudvalg, Morten Dyrner, adm. direktør i Holm & Halby A/S, siger, at det selvfølgelig er positivt med fremgang.

”Men vores branche er meget opdelt, diagnostik-området er som regel altid i vækst. Der kommer flere og flere patienter, der kan tages flere og flere prøver, og man kan analysere flere og flere ting. Derfor vil virksomhederne næsten altid se lyst på fremtiden.”

Når det gælder laboratorie-leverandørerne påpeger han, at nok har knap 40 pct. i 2012 haft en omsætningsvækst på mere end 10 pct. Men omkring 50 pct. af alle virksomhederne har haft en fremgang på 0 til 5 pct. i omsætningen.

”Og de virksomheder vil som regel opleve tilbagegang på bundlinjen, fordi deres omkostninger er steget mere, bl.a. som følge af valutaudviklingen, stigende indkøbspriser - 95 procent af de solgte varer er købt i udlandet - og stigende lønudgifter.

Og det ser man også i de aflagte regnskaber, der er lidt en blandet landhandel: Nogle klarer sig rigtig godt og har måske nogle nicheområder, som der er investeret en del i, mens andre har det sværere med tilbagegang eller status quo.”

Finanskrisen forbi

Årsagen til de positive fremtidsforventninger skyldes bl.a., at branchen og industrien generelt er ved at lægge finanskrisen bag sig.

”Selv om diagnostikbranchen ikke har været berørt af finanskrisen, har det en psykologisk effekt også for dem, at krisen træder i baggrunden. Der blæser lidt mildere vinde over Danmark rent økonomisk, og det skaber en større tro på fremtiden. Og hertil kommer, at vi har nydt godt af investeringer i universiteter og sygehuse, selv om vi forventer mere længere henne i processen.”

Undersøgelsen skelner i de mere detaljerede konklusioner mellem leverandører af diagnostika og af laboratorieudstyr.

Laboratorieartikler

Om handel og/eller produktion af laboratorieartikler hedder det, at over 70 pct. af branchen har oplevet fremgang i omsætningen af laboratorieartikler i 2. halvår 2012 sammenlignet med samme periode året før.

"Knap 40 pct. af branchen har endda oplevet en fremgang på mere end 10 pct. Kun 2 pct. har oplevet en decideret tilbagegang i omsætningen," hedder det.

Forventningerne til 2013 sammenlignet med 2012 ”synes at være moderat positive,” som det udtrykkes. Ca. 95 pct. af branchen forventer således en fremgang i omsætningen, hvoraf 55 pct. dog kun forventer en svag fremgang på 0-5 pct., ligesom kun 2 pct. forventer en fremgang på over 10 pct.

Større beskæftigelse

Men lidt held og vilje vil fremgangen i salget også give en større beskæftigelse. Forventningerne til beskæftigelsesudviklingen i 2013 er forsigtigt positive: Knap 50 pct. af branchen forventer en moderat beskæftigelsesfremgang på 0-5 pct. i 2013, og knap 15 pct. forventer en fremgang på over 5 pct. Malurt i bægeret er dog, at knap 10 pct. af branchen forventer at reducere medarbejderstaben med mere end 10 pct., noterer forfatterne sig.

Diagnostika

Inden for det diagnostiske område er budskaberne endog lidt bedre, og i særdeleshed for knap hver tredje virksomhed.

Over 80 pct. af branchen oplevede en fremgang i omsætningen fra 2. halvår 2011 til 2. halvår 2012, men for omtrent hver anden virksomhed er der tale om en fremgang på 0-5 procent. Altså en moderat vækst.

”Mest iøjefaldende er det, at knap 30 pct. af virksomhederne oplevede en fremgang på over 10 pct.,” konkluderer rapportens forfattere.

Forventningerne til 2013 er overordnet optimistiske, dog er virksomhederne meget forsigtige med at spå om en fremgang på over 10 pct. Hele 98 pct. af branchen forventer således en fremgang på 0-10 pct., fremgår det af rapporten.

Endnu flere i arbejde

Forventningerne til 2013 er ligeledes positive i forhold til beskæftigelsen. Over 60 pct. forventer således en fremgang i beskæftigelsen, hvoraf knap 20 pct. forventer en fremgang på knap 20 pct.

Laboratorie-investering runder en mia. kr.

Universiteter i samarbejde om indkøb af laboratorie-udstyr 

Direktør bifalder universitets-samarbejde 

Laboratorieleverandør fortsætter solid udvikling

Presset laboratoriefirma holder skansen 

Ny adm. direktør hos laboratorie-leverandør

Resultat halveret hos laboratorie-leverandør 

Laboratorie-leverandører leverer plusser 

Dansk forankring driver vækst hos laboratorie-leverandør

Samarbejde om laboratorie-artikler skudt i gang

Udbrydere mødes med tidligere firma på markedspladsen

Zystm har vokseværk

Fra minus til plus hos laboratorie-leverandør 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også