MedWatch

Direktør ser kæmpe-potentiale i danske data

Direktør mener, at en milliard kroner  bør øremærkes over en årrække til skabelsen af et unikt dansk projekt.

Foto: DALHOFF CASPER

Investér en milliard kroner over fem år og skab en enestående global position, en opblomstring af danske virksomheder og mange arbejdspladser.

Sådan lyder Exiqons adm. direktørs Lars Kongsbak bud på resultatet, hvis de danske politikere, evt. i et samarbejde med de pengestærke life science fonde, beslutter at etablere en database, hvor man kører de danske genetiske data op imod de kliniske data.

Hans holdning er blevet endnu mere styrket af en spirende optimisme på den store J.P. Morgan Healthconference i San Francisco, hvor Kongsbak deltog:

”Der var helt sikkert optimisme at spore, bl.a. fordi jeg tror, at vi er på vej ind på næste niveau i forståelsen af genetikkens mysterium,” siger han og peger på Danmarks store mulighed for at skabe sig en unik position, som kun meget få lande kan matche.

Genetiske forskelle

”Vi har jo haft et social- of sundhedssystem, hvor alle får tilbudt den samme behandling og den samme adgang til medicinsk og lægelig hjælp. Alle behandles på samme på samme måde, modsat for eksempel USA. Det vil sige, at når der er forskellige udfald af behandling i Danmark, så skyldes det i høj grad, at der er genetiske forskelle, ligesom vi ser forskellige ud. Derfor responderer vi forskelligt,” siger han til MedWatch og tilføjer, at vi i Danmark har en helt fantastiske samling af blods- og vævsprøver.

”Og der er også god adgang til de kliniske data, bl.a. i Østerbro-undersøgelsen med 114.000 mennesker og deres prøver. Hvis man virkelig ville rykke politisk, skulle man sammenkøre de genetiske data, bestemt af de 114.000 mennesker, med de medicinske journaler, der jo er tilgængelige på grund af vores personnummersystem.

Der er fantastisk mange penge i det, hvis vi identificerer, hvilke genetiske typer, der har godt af den og den konkrete behandling, eller ingen behandling.”

Er vi ikke allerede i gang med det?

”Der er lidt i gang under Højteknologifonden, men ambitionsniveauet skal ganges med en faktor 10. Der skal en milliard kroner til. Hvis vi kan sætte det over fem år, vil det være helt fantastisk og skabe mange arbejdspladser og masser af nye virksomheder.

Kun få lande har denne mulighed, derfor skal vi simpelthen gøre det. Og især på DTU har vi jo førende teams til analyse af genetiske data. Vi har al den viden, der skal til.”

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier