Nu skal Hansens blodtryksapparat tale med pilleautomaten
Et nyt system skal få fru Hansens blodtryksapparat til at tale sammen med pilleautomaten, den intelligente vægt, EKG-måleren og alle de andre teknologiske produkter, der er installeret i moderne ældreboliger.
Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse om et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet.
”Mange af de elektroniske apparater, som i de seneste år er udviklet for at gøre hverdagen nemmere for ældre medborgere og deres plejepersonale, er bundet til hvert sit isolerede computersystem. Det medfører en teknisk byrde, der er så stor og dyr, at kommunerne i dag fravælger mange af løsningerne. Men nu er der hjælp på vej,” hedder det i pressemeddelelsen.
Kører på hver sit system
Problemet er i dag, at alle de velfærdsteknologiske apparater kører på hvert sit specialdesignede system, og det afføder en byge af ukoordinerede data til plejepersonalet eller lægen.
Stefan Wagner, ingeniør og lektor ved Aarhus Universitet er en del af en ny forskergruppe, der arbejder med at udvikle en fælleseuropæisk, digital infrastruktur til ældreplejen. Han pointerer i pressemeddelelsen:
”I de seneste år er der sket et boom inden for udviklingen af telemedicinske løsninger, der skal gøre den enkelte borger mere selvhjulpen. Disse løsninger er helt nødvendige elementer i en teknologibaseret omsorgs- og plejesektor. Men på nuværende tidspunkt ligner det mest et uoverskueligt miks af apparater og styresystemer, som hverken den ældre eller plejepersonalet har nogen chance for at kunne håndtere.”
En virtuel markedsplads
Forskerne har allerede udviklet den første prototype på et system, der kan samle applikationerne til alle apparaterne i for eksempel en ældrebolig, fremhæver universitetet.
”Vi er snart klar med en slags virtuel markedsplads, hvor virksomheder fremover kan udbyde applikationer til deres telemedicinske produkter efter en fælles standard,” siger Stefan Wagner.
Den såkaldte CareStore er et samarbejde mellem Aarhus Universitet (Danmark), Institut de Recherche en Systemes Electroniquues Embarques (Frankrig), University of Minho (Portugal) og virksomhederne Sekoia (Danmark), Deosite (Polen) og plejecentret Rommerskirchen (Tyskland).
Telemedicin til ældre kan spare det offentlige milliarder
Rehab-direktør: Kommuner i uheldig dobbeltrolle
Ny mobilapp skal overvåge nyfødte i hjemmet
ADHD-forskning med Protacs kugledyne giver eksport-boost
Dansk sundheds-it-firma hitter i USA
Mitii må slås for fodfæste trods god feedback