MedWatch

Formandskandidat: Region H skal også have kanon

Socialdemokraternes sundhedsordfører og formandkandidat til Region Hovedstaden trodser Sundhedsministeriet og vil have en partikelkanon på Rigshospitalet.

Der skal være en partikelkanon i Region Hovedstanden uanset om Sundhedsministeren, Sundhedsministeriet eller en lang række eksperter synes, det er en god idé eller ej. Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen, der også stiller op til regionsrådsvalget i Region Hovedstaden med håb om at blive formand ved valget i år.

"Selv om der kun er lagt op til, at der skal være ét stort partikelanlæg i Danmark – og at det skal ligge i Aarhus – kan jeg sagtens forestille mig på sigt både en partikelkanon i Aarhus og en på Rigshospitalet. For få år siden troede vi også, at der kun var brug for en håndfuld MR-scannere i Danmark, og nu står der næsten en MR-scanner på hvert hospital," siger Sophie Hæstorp Andersen til Dagens Medicin, der har historien.

Krag afviser

Det er dog Sundhedsministeriet, der bestemmer, om Regions Hovedstadens hospitaler herunder Rigshospitalet må udbyde partikelterapi til kræftramte, og selvom regionen køber en partikelkanon, skal de ikke regne med at få lov til det.

"Et enstemmigt panel af internationale eksperter, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse mener alle, at vi skal samle kompetencerne og kun have ét nationalt center for partikelterapi i Danmark. Og der er ingen grund til at tro, at vi får behov for flere centre på nuværende tidspunkt," siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en kommentar på Sundhedsministeriets hjemmeside.

Forkert beslutning

Sophie Hæstorp siger til Dagens Medicin, at hendes holdning bunder i et ønske om at give danske kræftramte børn mulighed for behandlingsformen hurtigst muligt.

Hun mener beslutningen om at placere partikelkanonen i Aarhus er forkert.

"I specialplanlægningen er det en ambition, at Rigshospitalet fortsat skal være Danmarks førende inden for højtspecialiseret behandling. Hvis Rigshospitalet skal til at aflevere kræftpatienter til Aarhus, inden at der overhovedet er opført et partikelanlæg, selv om Rigshospitalet behandler to tredjedele af alle børn med kræft i hjernen, er det et alvorligt angreb på den status. Jeg mener derfor, at det ville have klædt Sundhedsstyrelsen, at rapporten fra det internationale panel var blevet sendt i høring, inden man træffer så vidtgående beslutninger om specialeplanlægningen," siger hun.

Kanonkrig går ind i afgørende fase 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier