MedWatch

Undersøgelse: Din iPhone kan forhindre slagtilfælde

En app gør det sammen med hjertemonitor muligt for privatpersoner selv at opdage hjerteflimren, som er en hyppig årsag til slagtilfælde, med stor nøjagtighed, viser en ny undersøgelse. Firmaet bag har store ambitioner med det nye medicinske udstyr.

Foto: Andreasen Carsten

Snart vil det være muligt for iPhone-brugere selv at undersøge om de lider af hjerteflimren – en af de hyppigste årsager til slagtilfælde.

Resultater af et nyt studie, som blev præsenteret på en konference i Los Angeles afholdt af The American Heart Association, viser nemlig, at en hjertemonitor, som er kompatibel med iPhone og udvikles af virksomheden AliveCor, er et yderst effektivt redskab til at diagnosticere hjerteflimren.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra AliveCor.

Studiet med navnet ”Validation of an iPhone ECG Application Suitable for Community Screening for Silent Atrial Fibrilation: A Novel Way to Prevent Stroke” involverede 109 patienter (39 med hjerteflimren) som fik foretaget elektrokardiogrammer (EKG) – først ved en standardafledning foretaget med AliveCors hjertemonitor, og derefter en mere præcis 12-punktsafledning.

Speciel algoritme

Resultaterne blev brugt til at udvikle en speciel algoritme, og den blev efterfølgende afprøvet i yderligere 204 patienter (48 med hjerteflimren).

Resulaterne af den undersøgelse viste, at standardafledningen hurtigt og nemt kunne optages med den medfølgende iPhone-app og bruges til at opdage hjerteflimren.

To hjertespecialister analyserede informationerne fra målingen, og i henholdsvis 94 og 95 pct. af tilfældene var de i stand til at foretage en præcis diagnose. For den special-udviklede algoritme var præcisionen på hele 97 pct.

Nye muligheder

Hidtil har denne slags screeninger ikke været anset som en brugbar metode til at diagnosticere for hjerteflimren, men resultaterne af studiet åbner nye muligheder, mener forskerne.

”Endelig har vi en effektiv og simpel metode til at foretage EKG-screeninger for uopdaget hjerteflimren, med et reelt potentiale til at mindske antallet af slagtilfælde,” siger Dr. Ben Freedman, som er en af forskerne bag undersøgelsen, ifølge meddelelsen.

AliveCor monitoren er kompatibel med iPhone 4 og 4S, og mobil-app’en bruger wireless teknologi til at optage hjertemålingerne på telefonen, hvorfra man kan gemme, dele og printe resultaterne via. AliveCors hjemmeside.

Medicovirksomheden afventer pt. svar fra de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA på en ansøgning om godkendelse af produktet.

GN-dir: Apple er ikke på vej med eget høreapparat

Stigende ventureinteresse i sundheds-apps 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier