MedWatch

Ny mobilapp skal overvåge nyfødte i hjemmet

Nyt projekt skal gøre det muligt for forældre at tage deres nyfødte børn tidligere med hjem. Firmaet bag forventer omsætningspotentiale på 100 mio. kroner.

Foto: DALHOFF CASPER

Mere komfortabelt og trygt for familien - men også billigere og smartere for samfundet.

Det er de to ledetråde bag et projekt med støtte fra Fornyelsesfonden, som skal gøre det muligt for forældre at tage deres nyfødte børn med hjem tidligere, end det er muligt i dag.  

Det fortæller Morten Mikkelsen, der er innovationsdirektør i telemedicinfirmaet Viewcare, som er det firma, der sammen med en række samarbejdspartnere skal stå for at udvikle, hvad der lige nu forventes at blive en såkaldt app til en mobiltelefon, der skal kunne monitorere babyen i hjemmet på en sikker måde.

”Lægerne vil jo gerne holde de nyfødte på hospitalet af hensyn til barnets sikkerhed, og forældre vil gerne have barnet hjem så hurtigt som muligt. Så problemstillingen er, hvordan vi kan lave en løsning, der både er sikkert for barnet, og så vi kan tilgodese familiens behov for at være sammen lidt tidligere end i dag. Så det handler om en livskvalitetsforbedring for familien, ligesom man også sparer ressourcer i sundhedsvæsenet,” siger Morten Mikkelsen, der fortæller, at omkostningerne til en nyfødt koster omkring en halv million kroner.

Nye måleinstrumenter

Idéen til projektet er født på Næstved Sygehus og er døbt LifeLine.

Lifeline skal kunne foretage målinger af livstegn og påkalde forældrenes opmærksomhed, hvis en kritisk situation er opstået eller er ved at opstå.

”Det går i al sin enkelthed ud på, at vi skal lave nogle apps til smartphones, som man kan købe og downloade, samt nogle nye måleinstrumenter, der er relevante for nyfødte og for tidligt fødte børn. De er jo meget små, og vi kan derfor ikke kan bruge de gængse måleinstrumenter, man har på markedet. Derfor er vi nødt til at udvikle nogle helt nye sensorer, der kan overvåge barnets vejrtrækning, temperatur, bevægelse osv.,” siger Morten Mikkelsen, der fortæller, at forældrene desuden skal kunne kontakte et call-center i kritiske situationer gennem en indbygget videoforbindelse.

Løsningen vil skulle testes i forhold til for tidligt fødte og børn med astmatisk bronkitis, som er de to sygdomssituationer, der medfører flest indlæggelsesdage på børneafdelinger. Der fødes omkring 4.700 børn for tidligt hvert år i Danmark og sker op imod 10.000 hospitalsindlæggelser på grund af luftvejsproblemer for småbørn. Med Lifeline forventes det, at man kan opnå besparelser i sundhedsbudgetterne på op til 25 procent ved øget grad af hjemmeovervågning.

Ud på de udenlandske markeder

Foruden Viewcare er også patientforeningen Præmatures Vilkår, Sygehus Syd Region Sjælland, Regionshospitalet Viborg, Aalborg Universitet og Sundhedsinnovation Sjælland en del af projektet, som har en samlet projektsum på 8,5 mio. kr., hvoraf Viewcare har modtaget 4,6 mio. kr.

Ved siden af indskyder virksomheden ”nogle millioner”, og når projektet er slut om to år, er det også Viewcare, der har rettighederne til produktet, fortæller Morten Mikkelsen:

”Alle virksomheder har jo brug for noget ekstern finansiering for at kunne køre risikobetonede udviklingsprojekter, hvor man ikke er helt sikker på, at innovationen holder. For der er jo selvfølgelig en risiko for, at projektet ikke bliver til noget, og samtidig er i hvert fald nogle år til, at man kan tjene penge på det,” siger han, men pointerer samtidig, at kan vise sig at være meget lukrative:

”Der skulle være et sundt incitament for alle parter for at bruge teknologien, hvis vi lykkes med at lave den. Der vil være et meget stort salgspotentiale for et sådant produkt, når man samtidig kigger på omkostningerne til at passe f.eks. for tidligt fødte børn. Vi har lavet beregninger, der viser, at hvis vi kommer ud på de internationale markeder med produktet, så kan vi sagtens komme op på en årlig omsætning på 100 mio. kroner, så der er store perspektiver i det for os,” udtaler Morten Mikkelsen, der dog ikke forventer, at projektet er endeligt færdigt om to år, eftersom det først skal testes og markedsmodnes.

 V: Minister skal undgå fodfejl i telemedicin-plan

 Formand: Forventer flere telemedicinske satsninger

 Medicoindustrien: Telemedicin kræver national standard

 Stort projekt om telemedicin sat i gang i Nordjylland

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier