MedWatch

ADHD-forskning med Protacs kugledyne giver eksport-boost

Dyner med plastikkugler har ifølge et forskningsresultat positiv effekt på søvnmønsteret for børn med ADHD-symptomer, ligesom de generelle symptomer mindskes. Nu undersøger forskeren, om brugen af Kugledynen også over længere tid kan nedbringe børnenes symptomer på ADHD og dermed også deres medicinforbrug.

Både Kugledynen og kugle-stole blev tjekket på messe | Foto: Henrik Tüchsen, MedWatch

DÜSSELDORF

Det århusianske rehab-firma Protac forsøger nu efter et stærkt eksportår 2011 at få tag i det store tyske marked. Firmaet, der producerer og sælger sansestimulerende produkter, kan bl.a. støtte sig til et meget positivt, dansk forskningsresultat, der viser, at et Protac-produkt, Kugledynen, har positiv effekt på ADHD-børn.

Det fortæller firmaets adm. direktør og eneejer, Pia Christiansen, til MedWatch, der i fredags mødte hende på firmaets stand på den internationale rehab-messe, Rehacare, i Düsseldorf.

Solid omsætningsfremgang

Omsætningen oplyses ikke i firmaets regnskab. Men i 2011-beretningen hedder det, at omsætningen steg med 22 procent i forhold til året før, i høj grad drevet af eksporten, der i 2011 udgjorde 38 procent af omsætningen. Firmaet resultat efter skat blev på 2,3 mio. kr. mod 2,6 mio. kr. året før.

”Vi har de seneste syv år haft fokus på eksportvækst, dels ved at bearbejde eksisterende markeder, dels ved at starte nye forhandlere op på nye eksportmarkeder. Det er bl.a. på det tidspunkt, jeg begynder at ansætte folk i firmaet; vi har ikke været ret mange i firmaet de første år,” fortæller Pia Christiansen.

Firmaet har også hjulpet udenlandske forhandlere ved at stå med dem på messe, ved at tage med dem ud på kundebesøg, ligesom de har været til optræning i det danske firma. Forhandlere har også ansat mere personale til at sælge Protacs produkter.

Stærkt forskningsresultat

”I 2011 skyldes eksportvæksten også, at vi har fået gennemført det her forskningsprojekt. Mange forhandlere i Norge, Sverige, England, Holland og Schweiz har formået at gennemføre en mediekampagne. Fordi vi har fået dokumentationen. Vi har så mange positive cases og havde en formodning om, hvad det ville vise, men vi vidste det jo ikke. Så vi tog den chance,” forklarer hun.

Kugledynen er en dyne, der i bogstaveligste forstand er proppet med kugler. Idéen fik Pia Christiansen og en kollega, da de arbejdede som ergoterapeuter på Psykiatrisk Hospital i Århus og bl.a. havde fokus på sanseintegrationsbehandling.

USA-ophold

Pia Christiansen havde taget en efteruddannelse i USA på University of Southern California, inden for ”Sensory Integration, theory and practice”, som hun ville bruge på de ofte meget urolige patienter. De prøvede at lægge kuglerne i et dynebetræk - og det blev en succes. Det udviklede sig hurtigt til, forklarer hun på firmaets hjemmeside, at kugledynen blev syet i kassetter, så kuglerne blev bedre fordelt i dynen og derved gav en mere jævn stimulation.

Det var udgangspunktet for stiftelsen af firmaet i 1996, oprindelig med kollegaen ombord  som partner, men i dag er Pia Christiansen eneejer, og firmaet har i dag en række andre produkter baseret på samme principper, herunder både en stol, en luftmadras og en vest. Også mennesker med andre typer af sygdomme er i målgruppen, bl.a. inden for angst, depression, demens og anoreksi.

Rekvireret forskning

Pia Christiansen besluttede for få år siden at få gennemført såkaldt rekvireret forskning gennemført på Syddansk Universitet. Begrebet dækker over, at virksomheder køber forskningsbaserede ydelser på universitetet mod fuld betaling.

To forskere, professor i børnepsykiatri Niels Bilenberg fra Odense Universitetshospital og Allan Hvolby, speciallæge og ph.d., Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjerg og forskningskoordinator for børne- og ungdomspsykiatrien i den vestjyske del af Region Syddanmark, kastede sig over den omtalte opgave at forske i Kugledynens effekt på ADHD-børn med søvnproblemer.

Hvolbys ph.d. projekt handlede om ”Søvnforstyrrelser hos børn med ADHD”.

Resultaterne, der blev publiceret i sommeren 2010 i det internationale fagtidsskrift Nordic Journal of Psychiatry, var opløftende for både patienter, forskere og virksomheden. Konklusionen efter en testperiode på ADHD-børn var, at Kugledynen er et godt hjælpemiddel til at minimere den tid, det tager for ADHD-børnene at falde i søvn, ligesom de vågnede mindre om natten.

"En interessant observation"

Allan Hvolby skriver selv i sin profil på regionshjemmesiden: ”Forskningsprojektet om Kugledynens effekt på ADHD-børn med søvnproblemer affødte en interessant observation. På blot 14 dage blev testpersonernes generelle symptomer på ADHD forbedret med 10 pct. blot ved at benytte Kugledynen.”

Forskningsresultatet viste også, at indsovningstiden med Kugledynen blev forkortet med næsten 40 procent.

Ny forskning i gang

Og nu har forskeren på eget initiativ sat endnu et forsøg i gang, der i bedste fald kan styrke den danske virksomhed:

Allan Hvolby har således for nylig modtaget forskningsmidler fra regionen til at starte et nyt projekt. Han skal undersøge, om brugen af Kugledynen også over længere tid kan nedbringe børnenes symptomer på ADHD og dermed også deres medicinforbrug.

Protacs direktør håber selvfølgelig, at det kan give endnu et markedsføringsskub, når resultaterne foreligger inden for et par år.

”Vi ved jo, at børnene sover bedre, og det vil give et boost i deres koncentration og evne til indlæring. Vi hører også fra forældre, at når børnene sover med en kugledyne, behøver de ikke få sovemedicin, og det er forældre glade for. For os vil det give en mulighed for at sælge flere produkter til bl.a. skoler, hvis det bliver bevist, at det hænger sådan sammen,” siger hun.

 Tre medicinalkæmper sidder tungt på dansk ADHD-marked 

 Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.      

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier