Universiteter i samarbejde om indkøb af laboratorie-udstyr

Tre af landets store universiteter går nu sammen om et stort EU-udbud af laboratorieartikler til de tre universiteter. Aalborg Universitet foretrækker selv at købe ind og gå uden om Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI).
Det siger rektor Finn Kjærsdam fra Aalborg Universitet til MedWatch. Universiteterne kan i dag selv vælge deres udbudsform.
”Vi er blevet lidt vingeskudt af de SKI-aftaler. Det foregår gerne sådan, at de fortæller os, at nu laver de en indkøbsordning, hvor vi kan spare syv procent på indkøbene, og så trækker de syv procent ud af vores bevilling,” siger Finn Kjærsdam og tilføjer:
”Og så laver de ordning, hvor det viser sig, at den er dyrere og dårligere, end vi selv kan få på markedet. Så de store statslige indkøb er vi ikke den store tilhænger af.”
Indkøb af specialudstyr
Rektoren fremhæver, at det er en lille del af universitetets indkøb, der er ”kuglepenne, papir, printerfarver og den slags.”
”Masser af vores indkøb er specialudstyr, som vi forhandler bedre, end staten gør. En overgang skulle vi bruge SKI, nu kan vi bruge dem. Og vi vælger at gøre det selv. Hvis det er samme fagområde og samme udstyr, så vælger vi at samarbejde med andre universiteter om indkøb for at få det billigere,” pointerer han.
Leverandører vil påvirke
MedWatch har tidligere beskrevet, hvordan der blandt leverandørerne er en generel utilfredshed med udbudsstrukturen for de offentlige indkøb, altså en utilfredshed, der ikke er møntet på det konkrete udbud fra universiteterne. Dansk Diagnostika-og Laboratorieforening (DADIF) kunne bl.a. godt tænke sig en anden udbudsstruktur. Hertil siger formanden for Kundeudvalget i DADIF, Jesper Hardt, til MedWatch:
"Vi vil gerne være med til at påvirke udbuddene. Det er jo indkøbernes valg, og de er pålagt et lovsæt, som vi jo ikke kan gå direkte ind og ændre, men vi vil selvfølgelig gerne være med til at skubbbe lidt til processen. Vi mener godt, at man til tider kan bruge lovgivningen lidt mere hensigtsmæssigt; der er bla. den paragraf, der hedder specialvarer og ikke-specialvarer. Rammebetingelserne gælder kun de gængse varer."
Foreningen har ca. 75 medlemmer og dækker ifølge eget udsagn 80-90 pct. af markedet for laboratorieprodukter.
Fakta om udbuddet fra de tre universiteter
* Alle leverandører SKAL kunne tilbyde mindst 80 pct. af de nævnte produkter i de enkelte delaftaler for at kunne komme i betragtning.
* Som leverandør skal man også være opmærksom på, at der er forskellig vægtning af underkriterier i de enkelte delaftaler. Underkriterierne er: pris, kvalitet og miljø. På nogle af delaftalerne vil der blive bedt om vareprøver, og vægtningen af disse vil også fremgå af udbudsmaterialet.
Universiteterne har ikke bestemt sig for det endelige antal leverandører på de enkelte delaftaler, men udgangspunktet er 3-5 leverandører pr. delaftale.